De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld, dag1, dag 2 Het Noordplein stroomt vol. De combinatie met de Rotterdamse Oogstmarkt is een geluk.... Feestival overdonderend

De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld, dag1, dag 2

Het Noordplein stroomt vol. De combinatie met de Rotterdamse Oogstmarkt is een geluk. We stoten op de Djembe workshop van Michiel en Wijnand. Vrolijk getrommel met tal van kinderen. In de grote tent ernaast zit het Kinderparadijs met huisjes maken met plak en knipwerk.

Bij mij thuis is dan ook het thema van de boekenweek en Feestival. De Kleurbende plaatst de huisjes in hun kader met bootjes en speelplekken. In de circustent beleven we een ontroerend kinderspektakel.

Breakdance, acrobatiek en comedy  passeren de revue. Kinderen zingen en dansen op het nummer ZIGZAG van Kinderen voor Kinderen. De breakdance bewegingen ondersteunen het lied met springen, zwaaien, radslag en handstand.  

Het gaat van voor naar achter,  van links naar rechts. Het publiek zingt enthousiast mee met de charme zangeresjes. Ze hadden ook opgetreden tijdens de scholendag. Imea liet ons een stukje acrobatiek zien. Als lucht danseres klom ze het doek in, wikkelde zich in en stortte als een pijl naar beneden.

Spannend was het! Ze deed allerlei standjes en kunstjes in het doek. Ze heeft het zichzelf aangeleerd. Dan komen de moppentappers. Wat doet de blinde timmerman? Dat slaat nergens op. Vertel wat over de mummie. Dit is ingewikkeld. Een leuk kinderkoor zingt liedjes over armen en benen en over de leefwereld van het kind. Dion van het Kinderparadijs praat het geheel aan elkaar.

Cycling Circus

Bomen, struiken en klimplanten worden gratis weggegeven, vergezeld van een heerlijk muziekje door padam padam die wervende liedjes zingen met accordeon en zoemer. Duizend bomen en struiken gingen van de hand, Noord werd groen. We smullen van de poffertjes en ook SOL geeft vorm aan ‘bij mij thuis’. Wat vind je thuis? Sfeer, gezelligheid, samenzijn, intimiteit, ideeën? De kinderen zetten deze woorden op een tegel, versierd met steentjes of bling  bling mozaïek.

Dan verschijnt Cycling Circus die heel veel publiek trekken. De acrobaten doen de gekste dingen op de fiets en verbeelden met acrobatiek een liefdesverklaring die eindigt met de kinderwagen. De deuren van hun woningen zijn op wielen. Het meisje gaat de trap op en leest een boekje.

Ze gooit een sjaaltje naar beneden richting de verliefde jongen. De handstand komt op een omgekeerde fiets. Het meisje komt op het zadel van het één wiel  fiets, komt in de nek van de jongen, buitelt over hem heen.

De fiets is het centrale thema begeleid met het Franse chanson La Bicyclette van Yves Montand. De liefde komt niet vanzelf. Er is acrobatisch wat getouwtrek, maar eind goed al goed. Het meisje draait het springtouw rond en de jongen springt erin op het fietsje.

Wat komt uiteindelijk uit de kinderwagen? Een mini eenwiel fietsje. We zien Soraya die de kinderen aan de gang krijgt met hoepels. Vervolgens worden de kinderen  als prinsesjes en prinsjes aangekleed en wordt er gedanst met zwaaiende doeken  op Arabische muziek. Het is een kleurrijk en gezellig spektakel.

In de circustent wacht ons Justin en Justin, die onmogelijke toeren doen met diabolo’s. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld.De hele performance zit onder sfeerverlichting en de diabolo’s dansen op het ritme van de muziek. Er is een heel sportplein met basketbalterrein, fietsjes en hindernissen.

Boven een vuurkorf poffen de kinderen mais. Lekkere popcorn. Workshops met draaiende schotels en lopen op stelten versterken het meedoen. Want daar komt het op aan.

Podium Oude Rotten

Op zondag krijgen we een heerlijke brunch voor wel honderdvijftig mensen met krentenbollen, croissants, broodjes ham, kaas en vega, banaan, druiven en appel. Daarna komt het Podium Oude Rotten, geleid door Willy Hilverda en Mariëlle van der Griendt met verhalen, poëzie en liederen uit een ver verleden. Dat alles met een stemmige band. Een verhaal gaat over verzamelen. Vertel ons waarom.

Er wordt gezongen door Corrie van Akker: Ik zou je allerliefste in een doosje willen doen. Nienke vertelt over Tante Sijtje die op 13-jarige leeftijd voor het hele gezin moet zorgen en later suikerzakjes bewaart om te weten waar ze allemaal geweest is.

Ome Piet is mantelzorger voor zijn vrouw. Terwijl ze voor tv zit maakt hij tekeningen op de achterkant op een reclame blaadje. Een oudere dame maakt een rap over mensen met een hersenbeschadiging. Het gaat over woorden die stokken en verstrikte zinnen.

Annemarie Labinjo zet ons aan het dansen op ‘Come Together’. Het swingt. Connie heeft het niet over voorwerpen maar over emoties. Daarvoor is het fotoboek of dagboek zo belangrijk

Circus en Tango

We krijgen een combinatie van acrobatiek en dans. De dansers maken een spannende combinatie en vormen een driekoppig beeld. Ze wentelen, koprollen en dan gaan ze weer in de lotushouding.

Spontaan gaan dan kinderen zingen, heerlijk! Ze worden gevolgd door de Tangodansers van Cuartito Azul, een lust voor het oog om naar te kijken. We wanen ons in Argentinië.

Over de hele  dansvloer bewegen zwoele dansers begeleid door een conservatorium band met bandoneon, gitaar en bas. De poppenkast van Wim Noordegraaf heeft het over een zaadje dat water en poep nodig heeft om een boom met takken te worden. De heks poogt het te verhinderen, maar belandt in een ah tas, die ze verwart met een draaimolen. ’Dat is het lekkere van Albert Heijn’

Straattheater Fabuloka besluit de middag met verbijsterende acrobatiek. Contra is het thema. Een zwarte batman komt uit een kist en kleedt een deftige dame uit. Ze verandert ook en lijkt op haar agressor. Het wordt een acrobatische symbiose.

De batman gaat weer de kist in en de dame verschijnt in wit ondergoed waarover een bloedrode mantel gaat. Als tijdens de performance de danseres een kinderschoen pikt denken de kinderen dat het zo hoort.

Een tiental schoenen gooien ze op het zeil. De danseres lost het soepel op door ze terug te geven.