Een trapgat met zo’n 500 tekeningen en schilderijen aan de wanden: dat is museum Het Trapgat. Dit kleinste museum van Rotterdam, misschien wel van... Geluk in een trapgat of met een stoeptegel

Een trapgat met zo’n 500 tekeningen en schilderijen aan de wanden: dat is museum Het Trapgat. Dit kleinste museum van Rotterdam, misschien wel van heel Nederland, bevindt zich op de Schieweg 130. Directeur, bedenker en maker van alle kunst ter plekke is Misja Immink.

Een kunstenaar die bruist van de energie en ideeën, en die graag wat plezier en luchtigheid toevoegt aan de wereld. Tijd voor een vrolijk gesprek.

“Toen ik een jaar of zeven geleden op de Schieweg kwam wonen, zag ik snel de mogelijkheden van de mooie trapopgang. Het idee was om een klein museum te maken dat een maand of twee open zou zijn voor publiek. Tsja, nu zijn we dus al een paar jaar verder”, aldus Misja. De schilderijen en tekeningen zijn van zijn eigen hand. Een groot aantal van de tekeningen zijn van eenzelfde hert en dan telkens weer in andere kleurvariaties.

Misja: “Van dit hert wil ik 1024 verschillende varianten maken en die allemaal bij elkaar hangen.” Hoe mooi dat uitpakt is goed te zien in museum Het Trapgat.

Vele studenten, groepen bezoekers en kinderen van de Imeldaschool hebben Het Trapgat inmiddels bezocht. “Een gesprek met de museumdirecteur en een rondleiding is gratis mét een goede kop koffie erbij”, zo vertelt hij. Gemiddeld krijgt dit museum 1,3 bezoeker per week. Alle bezoekers krijgen een ontroeringsbewijs en een koffierechtkaartje.

Gelukswandelingen

Sinds 2012 organiseert Misja zogenoemde ‘gelukswandelingen’. Bewoners van verzorgingshuizen en vrijwilligers gaan op pad, genieten van de buitenlucht en hebben plezier. Samen bekijken ze de omgeving door een gelukwandelaarsbril. Er ontstaat verbinding door verwondering. Misja: “Het gaat om contact maken en plezier hebben, ouderen en mensen met dementie met de vrijwilligers en de buurtbewoners.”

De gelukswandelingen komen voort uit een mantelzorgproject van Museum Rotterdam. Daarbij werden kunstenaars gekoppeld aan mantelzorgers die een activiteit bedacht hadden. Misja kwam zo in contact met Herman die wandelingen langs bezienswaardigheden door de stad had gemaakt voor zijn zieke partner. “Samen hebben we gekeken hoe we dit verder konden ontwikkelen.

Verbinding en plezier staan daarbij voorop.” De eerste avonturen waren met bewoners van Humanitas Bergweg dwars door het Liskwartier. Kunstbeleving is een onderdeel van de wandelingen. “Het gaat daarbij niet om grote, belangrijke kunst”, zo stelt Misja, “maar om met elkaar de kunst te zien in een stoeptegel of een boom. Kunst is vaak zo serieus, ik wil er meer humor bij creëren.“

Kaboutertoerisme

De gelukswandelingen hebben thema’s als ‘luchtbellenopera’ of ‘kaboutertoerisme’. Op een nazomerdag was ik zelf mee met een gelukswandeling waar we samen met de bewoners aan het water schilderijtjes maakten. Misja zette een plaat op op zijn draagbare grammofoon om de sfeer te verhogen. “Het idee was om de schilderijtjes aan buurtbewoners te geven, maar de deelnemers wilden ze allemaal zelf houden.”

Vanuit zo’n twintig zorginstellingen organiseert hij de gelukswandelingen. Met hulp van vrijwilligers, die ook veel plezier aan de wandeling beleven. Misja: “We hadden twee jaar geleden grootse plannen om het concept Gelukswandelingen verder uit te breiden, maar door corona kwam dat stil te liggen.”

In coronatijd zat de kunstenaar overigens niet stil, hij organiseerde ‘roeptoeterconcerten’: met zijn megafoon ging hij langs zorginstellingen. Buiten, staand op een kistje, las hij door de megafoon korte gedichten voor voor de bewoners.
Hij is nu bezig om wandelingen te ontwikkelen met muzikale begeleiding. “Hoe mooi is het als een violist op straat een ode brengt aan een gelukkige dakpan”, zegt hij glunderend.

De creativiteit van Misja kent geen grenzen, hij werkt aan een bakfietsmuseum, een dependance van Het Trapgatmuseum en in december komt er een dichtbundel van hem uit.

Na een dynamisch en vooral ook gezellig gesprek doet Misja nog een oproep: “We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers voor de gelukswandelingen. Hoe meer vrijwilligers, hoe meer bewoners van zorginstellingen mee kunnen met een gelukswandeling.”

Voor meer informatie: www.gelukswandelingen.nl.