De Italian Kitchen Club op de Zwartjanstraat 92 C is een Italiaans restaurant en gevestigd in het voormalige Palermo, het oudste pizzarestaurant van Rotterdam.... Italian Kitchen Club

De Italian Kitchen Club op de Zwartjanstraat 92 C is een Italiaans restaurant en gevestigd in het voormalige Palermo, het oudste pizzarestaurant van Rotterdam. Het is een Italiaanse enclave. De Italianen beschouwen het als hun tent.

De Nederlanders kunnen hier kennismaken met de authentieke Italiaanse keuken. Italië heeft tal van regionale gerechten, waar je van kunt genieten in Italian Kitchen Club. Elke week stelt men een menu samen een nieuwe regio van Italië. Deze week is Venetië aan de beurt met heerlijke octopus. De kok is de charmante Carmen. Met partner Rob vertelt ze prachtige verhalen over de telkens wisselende gerechten.

Diner
Het diner wordt geserveerd van  18 en 21 uur. Carmen, de eigenaresse en kok van Italian Kitchen Club gebruikt de beste Italiaanse pasta. Het concept slaat aan. Je zou het kunnen noemen: ‘verras me maar!’ De klanten gaan naar buiten met de glimlach. Daar doet Carmen het voor. Het liefst wil ze na Covid een lange tafel maken, waar de gasten worden gemixt en elkaar leren kennen, het idee achter het social diner.

Ontbijt
Zondagochtend krijg je in de zaak ontbijt/brunch van 10 tot 15 uur. Het is zoet, maar kan ook hartig. Ook daar vertelt Carmen mooie verhalen over.

Even een voorbeeld. In Italië eet men ’s morgens een soort croissant, Cornetto genoemd. Hij is beetje zwaarder en gevuld. De croissant is van origine een Oostenrijkse uitvinding en wordt daar Gipfel genoemd.

Het heeft de vorm van een halve maan en is bedacht door een patissier in 1601 toen de Turkse overheersers werden verdreven. Koningin Marie-Antoinette vond de croissant zo lekker dat ze hem aan haar zus in Napels gaf, wiens lokale patissiers daar een eigen draai aan gegeven hebben door hem te vullen met room. En die echte Italiaanse cornetto kan je nu ook in Rotterdam-Noord proeven bij Carmen.

Bar en winkel
Carmen wilde een echte Italiaanse bar, vol met gebak, dat ze zelf bereidt. Daarnaast is er een winkeltje met allerlei Italiaanse producten. Deze producten zijn ingekocht op basis van vragen van haar Italiaanse klanten.

De beroemde Cannoli
Beroemd is Carmen om haar Cannoli gevuld met ricotta of pistache. Dit is zo lekker dat ze van Breda naar de Zwartjanstraat komen.

Ik kan het niet laten om er één te bestellen. Een lekker krokante, knapperige bruine rol vol heerlijke crème. Om je duimen en vingers af te likken, wat ik ook prompt doe.

Zeven maanden lang kon de zaak alleen maar aan afhaal doen. Dat was dodelijk. Ik neem ook een pizza mee voor mijn dochter. Een pizza Siciliana. Alles wordt vers gemaakt. De groenten worden vooraf gebakken. De pizza blijft droog, geen waterig gedoe maar de echte smaak. Alles is gericht op kwaliteit.

Parel in de buurt
‘We zijn een parel in een ruige buurt’ zegt Carmen. Zij vindt het jammer dat de Zwartjanstraat niet een afspiegeling is van de multiculturele wijk. Italian Kitchen Club is geen fastfood maar slowfood. ‘Alles wordt met liefde gemaakt voor het vak.’ Carmen straalt.

Je voelt de energie. Met haar authentieke pizza Siciliana kan ik thuiskomen. ‘ In het restaurant is het nog lekkerder.’

Tot binnenkort! Het is een echte aanrader.