We bezoeken een voorlichtingsavond rond het project Katshoek – Schoterboshof met als ronkende titel Niemandsland wordt Stad. Het Katshoek Gebouw is een icoon van... Katshoek krijgt woonbestemming

We bezoeken een voorlichtingsavond rond het project Katshoek – Schoterboshof met als ronkende titel Niemandsland wordt Stad. Het Katshoek Gebouw is een icoon van de hand van architect Maaskant, een product van het modernisme.

De hele omvang van het pand had te maken met het feit dat het langs een drukke verkeersweg zou komen richting Rotte tracé de stad uit.

De avond richtte zich vooral op de Katshoek. De plek van de achterliggende parkeergarage komt later aan de orde. Belegger XIOR is eigenaar van de Katshoek en koos voor een woonbestemming. De Zwarte Hond is het architectenbureau verantwoordelijk voor de transformatie.

De ruimte voor de bijeenkomst is de tijdelijke expo ruimte die deze keer werk exposeert van René Duinkerken met een schitterende bamboetoren en heel wat schilderijen en beelden rond het thema ‘het kan nog erger.’

Naast de expo ruimte zijn in de huidige Katshoek eenendertig werkplaatsen gehuisvest. De stedenbouwkundige van Stadsontwikkeling geeft een schets van de historie van de Agniesebuurt. In de 19de eeuwse woningvoorraad zie je nog de vroegere landschappelijke structuren. Innovaties waren de singel en de Hofbogen.

Na het bombardement moest plaats gemaakt worden voor het bedrijfsleven en slaat het modernisme toe. De taak voor nu is verdichting, kwaliteit toevoegen en de link leggen met de stad. Er komt ook samenhang met het ZOHO plan.


Het plan
Hoe gaat de verbouwde Katshoek eruit zien? De architecte van de Zwarte Hond verduidelijkt dit. Op de begane grond komt horeca ( café Katshoek ) , expo ruimte en ateliers. De hoofdmoot worden woningen, 60% middenhuur van € 800 tot € 1100, 20% sociaal en 20% duur.

Het gebouw wordt opgetopt met 1,5 etage. Er komen 245 woningen. De dure woningen komen op de twee bovenlagen. 68% van de woningen hebben een oppervlakte van 50 tot 70 vierkante meter, 12% wordt klein, 10% wordt groot en nog eens 10% wordt extra groot.

Alle woningen worden comfortabel en de gesloten balkons worden weer opengemaakt. In het middenstuk komen de werkplekken. Er komt een echte fietskathedraal.

De lobby wordt exclusief. Binnen drie jaar moet het hele project klaar zijn. Op de plek van de achterliggende parkeergarage komt een basisschool in etages met ook een gymzaal. Het hele project Katshoek – Schoterboshof wordt compact, productief, inclusief en duurzaam. Afbraakmateriaal wordt hergebruikt.

Er komen warmtepompen. De groene buitenruimte is openbaar. Bewoners geven hun inbreng. De Heer Bokelweg moet van een racebaan getransformeerd worden in een boulevard.

Waarom geen middelbare school ? De wijk heeft voldoende basisonderwijs. Maak genoeg ondergrondse parkeerruimtes en verbindt ze met elkaar. Denk aan kwaliteits horeca. Promoot elektrische deelauto’s.