Kees met een K van Kies Kees
Uitgelicht september 11, 2024 Joop Bastinck
Formeel heet hij volgens zijn geboortekaart Cornelis maar ze noemden hem Keesje. Geboren in het Oude Noorden, voetbalde nog met Willem Jansen en soms deed Coen Moulijn mee. Tot zijn 21e jaar woonde Kees in het Oude Noorden.
Hij heeft altijd in leidinggevende functies gewerkt, onder andere bij IBM. Kees leerde op een bijeenkomst Martha Harel kennen en vertelde haar dat zij zich weer verkiesbaar moest stellen. Martha liet zich overhalen om weer verkiesbaar te zijn maar wel als Kees dit ook zou doen. Kees vindt dat mensen die zich verkiesbaar stellen niet gebonden moeten zijn aan een partij.
Juist een wijkraad moet bestaan uit bewoners zonder politieke kleur. Een wijkraad is er voor alle bewoners maar dit is vaak niet duidelijk. Ook tijdens de verkiezingen merkte hij dat er een gevoel bestaat bij bewoners dat de mensen van een wijkraad zich alleen laten zien tijdens de verkiezingsperiode maar zich daarna niet meer laten zien of horen.
De wijkraad is op dit moment bezig om het contact met alle bewoners te bevorderen.er zijn voor en door bewoners. Door iedereen bij elkaar te brengen kunnen ook de leden van een wijkraad hier met veel plezier blijven wonen. Niet alleen bewoners maar ook ondernemers zijn hierin belangrijk. Wanneer een wijkraad iets organiseert is het belangrijk om de ondernemers te betrekken. Het is een mooie wijk met potentie, mooie en fijne horeca het belang van de Zwart Janstraat moet niet worden onderschat: hier komen in het weekend mensen uit heel Europa heen om te winkelen.
Verkeerscirculatieplan
Kees is op dit moment bezig met Martha Harel om het verkeerscirculatieplan vorm te geven. Dit is een weg van lange adem. De adviezen die de wijkraad aan de gemeente geeft worden niet altijd opgevolgd. Het eenrichtingsverkeer had bijvoorbeeld net de andere kant op moeten gaan.
Nauwe samenwerking met de wijkraden van Agniesebuurt. Liskwartier en Crooswijk is belangrijk om een vuist te maken. Als de Zaagmolenbrug en de Noorderbrug dicht gaan voor autoverkeer dan is de revolutie nabij. De gemeente moet niet zeggen dat er weer straten bij gaan komen waar je max 30 mag rijden want laat ze eerst maar zorgen dat er goede handhaving komt voor de straten waar dat nu al geldt. Meer structuur binnen de bestuurlijke lagen is hard nodig.
Het idee ontstaat dat er te veel mensen werken binnen de gemeente. Hierdoor wordt het voor een wijkraad ook erg lastig om dingen te bereiken. Als een wijkraad de weg al niet makkelijk kan vinden hoe moeten bewoners dit dan wel voor elkaar krijgen. Het kan allemaal zoveel makkelijker.
Verbinding
Een ander speerpunt is het verstevigen van de functie van de wijkraad. Het moet helder worden dat een wijkraad niet alleen aanwezig is voor het verdelen van budgetten voor feesten en evenementen. Een wijkraad heeft wel degelijk invloed op het bestaan van een wijk. Mensen moeten weer gemotiveerd worden om actief te zijn voor een wijkraad.
Het belang ervan inzien. Op deze manier komen de verbindingen tussen alle lagen van de bevolking, juist die verbindingen zijn belangrijk. Als deze twee punten zijn geslaagd dan kan hij over twee jaar tevreden terugkijken op zijn jaren als wijkraadslid. Mensen zeggen nu al vaker goedemorgen tegen elkaar en dat moeten we omhelzen.
We moeten samen de wijk verlichten als verlichting in een wijk kapotgaat dan is dit het begin van de verloedering. Het Pijnackerplein is voor Kees één van de mooiste plekken.
Het zien van dansende mensen en kinderen die vanuit de school het plein gebruiken als speelplein. Mensen die daar in de avond relaxed zitten te kletsen, fantastisch. De hoek van de Gordelweg en Zwaanshalskade vindt Kees een deel waar meer aandacht op mag liggen.
Dit kan een hele mooie fijne hoek worden maar daar moeten we wel iets aan gaan verbeteren. Kees is iemand die heeft gekozen om in de wijkraad te komen en is blij dat hij in de wijkraad zit zodat hij de stem van het Oude Noorden duidelijker kan laten luiden op de Coolsingel.
Op de vraag wie wij in de volgende krant moeten interviewen is zijn antwoord: ‘Ahmed Dikbas, hij is een belangrijk klankbord voor de Oude Noorderlingen die een andere cultuur hebben.’