De verbouwing van het Klooster is nog in volle gang maar toch worden de nieuwe contouren duidelijk zichtbaar. De bar is weggebroken waardoor de... Klooster wordt nog origineler.

De verbouwing van het Klooster is nog in volle gang maar toch worden de nieuwe contouren duidelijk zichtbaar. De bar is weggebroken waardoor de ruimte direct veel groter wordt. De deuren en ramen van de gymzaal zijn verdwenen en vormen nu doorgangen.

Het kleine keukentje is weg, de opslag is weg en die vide is weg. We krijgen een zee van ruimte: werklui zijn nieuwe vloeren aan het leggen, grote grijze betontegels onderbroken door klooster mozaïeken die komen uit een voormalig klooster uit Maastricht.

In de gymzaal is al de afvoer aangebracht van de toekomstige grote wijkkeuken. De gordijntjes richting Hammerstraat zijn verdwenen, er komt een puist licht naar binnen.

We botsen op kratten vol mozaïek steentjes die stuk voor stuk worden gezandstraald. De hele ontvangsthal wordt opgeknapt en de bibliotheek komt terug.

Alles gaat door

‘Het is erg fijn dat alle activiteiten zo veel mogelijk door gaan.’ stelt beheerder Richard die voor de rondleiding zorgt. De belastingwinkel, de raadslieden , de taallessen vinden sinds maart weer hun onderkomen in het Klooster. De balie is geopend en klaar voor hulpverlening. Hun ingang is via de Heer Kerstantstraat. Beheerder Richard, afkomstig uit de evenementenbranche, met name werkzaam voor Dukos, heeft nog geen normale periode meegemaakt.

Eerst was er corona wat meer dan een jaar roet in het eten gooide en dan de verbouwing. Hij kijkt uit naar een huis van de Wijk in volle swing. Vooral de wijkkeuken wordt een topper. Ook qua meubilair zijn er wat aanwinsten, een antieke kast en een echte klooster bank.

Flexibiliteit

Richard prijst de flexibiliteit van de vrijwilligers en gebruikers, de verbouwing verloopt volgens schema. We beleven een metamorfose. In de kloostergang komen ook nieuwe ramen waardoor alles lichter wordt. Nog spectaculaire gebeurtenissen? Ja, door stofontwikkeling ging het brandalarm ontzettend loeien. We ontmoeten gebruikers als de groep Somalische vrouwen, de dames van de taallessen en de naailessen. Ze zijn allemaal blij dat het weer kan.’ Het klooster wilt gastvrij zijn.

Tussen 10 en 12 uur krijgt elke gast gratis een lekker kopje koffie.’ Vaste gebruikers zoals raadslieden, muziekschool , JOZ, SOL , de meidengroep van Soraya komen weer terug. Het was een hels karwei om alle taallessen elders onder te brengen. Dat kon gelukkig in Mozaïek. De officiële opening wordt verwacht rond 1 juli.