Noumidia is tweedejaars studente Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Ze woont in de Erasmusstraat en loopt stage bij de gemeenteraadsfractie van Denk Rotterdam. Wat... Maak kennis met kandidaten wijkraad Oude Noorden

Noumidia Agzannay

Noumidia is tweedejaars studente Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Ze woont in de Erasmusstraat en loopt stage bij de gemeenteraadsfractie van Denk Rotterdam. Wat wil ze bereiken als kandidaat wijkraadslid? Een veilige wijk en meer aandacht voor de jongeren.

Wat hebben de jongeren nodig? Wat willen ze en wat missen ze? Een ander probleem in de wijk voor Noumidia is de armoede. Nog te veel mensen komen net wel of net niet rond, dit moet anders. Als wijkraadslid wil ze een schakel zijn tussen wijk en gemeente.

Binnen de fractie is hier aandacht voor. Noumidia zat vanaf groep 4 op basisschool de Klimop. Zij maakte de pleinactiviteiten en de creatie van de kindvriendelijke route mee. Noumidia komt tevens op voor inclusiviteit. De Zwart Janstraat is een goede afspiegeling van enthousiaste bewoners en ondernemers, die allen hun bijdrage leveren aan het levendig houden van de wijk.

Het is een drukke straat geworden, iedereen is er welkom. Ook bewoners moeten dit gevoel krijgen, het gevoel dat zij zich gehoord en gezien voelen. Agzannay is enthousiast. Ze doet een brievenbus actie en schakelt haar familie, vrienden en netwerk in.

Ze wil een ander geluid geven en inclusiviteit, armoede en jongeren in de wijk centraal stellen. Noumidia heeft de ingrijpende invloed van de pandemie ook van dichtbij meegemaakt. Zij heeft broertjes en zag dat alle activiteiten afvielen. Er was geen school, geen voetbal en de kinderen konden niet naar buiten. Nu we in een andere fase zitten en er meer mogelijk is, moeten jongeren een plek hebben in de wijk.

Ze wil een verbindende factor zijn richting fractie in de gemeenteraad, een schakel die problemen signaleert en ideeën doorspeelt. Het Oude Noorden is een wijk voor iedereen.

Huis van de Wijk Mozaïek timmert aan de weg. Sport kan nog meer gestimuleerd worden. Noordplein 12 in het Rottekwartier was voor Noumidia een plek waar zij in haar jeugd lekker kon koken en chillen. Zulke plekken zijn er te weinig, er moeten meer voorzieningen komen voor de jongeren. De wijkraad zou een afspiegeling moeten zijn van de wijk.

Van de vroegere gebiedscommissie kende zij niemand en zij heeft veel mensen gezien op haar werk in de wijk. Als wijkraadslid moeten de mensen je gezicht kennen. Als je dit werk gaat doen dan moet je aanwezig zijn in de wijk.

Als je relaties legt met de bewoners heeft dat ook invloed op bewonersinitiatieven. Ze wil een verbindende factor zijn richting fractie in de gemeenteraad, een schakel die problemen signaleert en ideeën doorspeelt. Het Oude Noorden is een wijk voor iedereen.


Anja Berkelaar

Anja woont sinds 1959 in het Oude Noorden, maar heeft 24 jaar op de Graaf Florisstraat gewoond en is weer 15 jaar terug. Ze studeerde pedagogische academie, heeft een kandidaats psychologie en een doctoraal bedrijfskunde. Ze was adviseur kinderopvangsector en werkte als ZZP-er als marktonderzoeker en projectleider.

Al jaren doceert ze aan de Haagse Hogeschool waar ze marktonderzoek geeft, Your Own Business, Intercultureel Management en Groeimodellen. Ze maakte ook voor het Oude Noorden de tabellen van bewonersinitiatieven 2018-2021 als nieuw wijkraadslid. Anja was betrokken bij spraakmakende wijkactiviteiten. Drie jaar lang organiseerde ze Picnic Island, een pioniersproject dat de Rotte op de kaart zette.

Met Eddy Kaijser vormde ze een winning team voor dit ingewikkelde bewonersinitiatief, later met Sander Waterval. Picnic Island was een combi van entertainment en beeldende kunst. Het project was één en al fun, het gaf positieve energie en bracht mensen bij elkaar. Ze werden gefêteerd op cultuur en mooie spontane ontmoetingen.

Anja ziet de Wijkraad als netwerker om mensen en projecten met elkaar te verbinden. Bewoners moeten gewoon doen en de Wijkraad moet stimuleren.

Mensen gingen zomaar dansen. Plezier op de Rotte en daarna het Waterfestival hebben hierop voortgebouwd. Het plastic vissen is nu booming. Met weemoed denkt Anja nog terug aan de zwemtocht in de Rotte. Het Oude Noorden is voor Anja de meest creatieve en innovatieve wijk van Rotterdam. Corona heeft veel stil gelegd en was zeker een domper op de feestvreugde.

Anja ziet de Wijkraad als netwerker om mensen en projecten met elkaar te verbinden. Bewoners moeten gewoon doen en de Wijkraad moet stimuleren. Anja wil zeker als kandidaat wijkraadslid mensen opzoeken die potentie hebben. Ze wil kunstenaars uitnodigen en de vraag stellen: ‘zeg het maar.’ Het is tijd voor innovatieve peper in de wijk.

Daarom meer leuke projecten in aantocht? Zo ligt er een idee om elke boom in het Oude Noorden te tellen en die een economische waarde geven. Op groengebied kan er weer iets groots komen, overal Rotterdam plantenbakjes door heel de wijk? Gerse cultuur moet na corona zorgen voor sociale cohesie. Anja wil culturele groepen meer vermengen, multiculturele groeperingen worden aangespoord om uit de schulp te komen.

Er is ruimte! Misschien meer open podia voor iedereen? Op het Pijnackerplein en het Noordplein? Misschien moeten we een prijsvraag uitschrijven voor Street Art? Het is mooi dat Rotterdamse Oogst ook cultuur brengt. De zeepkist op het Noordplein kan terug en waar zijn de vele straatmuzikanten?

Initiatieven zoals Noorderdicht en de Slopera in de Almondestraat moeten ruim baan krijgen. Wat te denken van een North Side Story op diverse plekken in de wijk met theatergroepen, verhalenvertellers en muzikanten?

Eenmaal per maand een brainstormsessie houden om te inventariseren wat er in de breinen en harten leeft? Laten we voorop gaan lopen!


Ronald Blikman

In 2018 kwam Ronald in de Jensiusstraat wonen. Hij heeft twee kinderen van 7 en 9 jaar. Blikman is schooldirecteur en werkt op verschillende scholen in Rotterdam-Noord. Ronald heeft de behoefte om meer te doen voor de buurt.

De wijkraad is hiervoor een middel. ‘Ik spreek veel mensen, ken veel mensen en weet wat er leeft. Ik wil daadwerkelijk wat doen. Ik ben pragmatisch ingesteld en wil niet alleen roepen vanaf de zijlijn. Zo voed ik mijn kinderen ook op. Je ziet rommel op straat, haal dan een knijper bij de buurman en ruim het op.’

Blikman wil verbinding maken tussen de grote diversiteit aan mensen in de buurt. Als vertegenwoordiger van de wijk wil hij zich inzetten voor alle buurtgenoten, waarbij hij extra aandacht heeft voor de kinderen en de jeugd. Het moet voor kinderen en jongeren fijn en veilig zijn om naar buiten te gaan.

Ronald bepleit meer activiteiten voor kinderen op sportief en cultureel gebied. Een aantal speelplekken kan je alvast groener en uitdagender maken, zie bv. het Snellemanplein en het Bleiswijkplein. Aandacht voor verkeersveiligheid is ook één van de items van Blikman.

Blikman is verliefd op de levendigheid en het rommelige in de goede zin van het woord van het Oude Noorden. Het is dynamisch. Zijn keuze om in het Oude Noorden te gaan wonen berustte op de mix aan mensen, de diversiteit aan winkels en de levendige horeca.

Ronald heeft de behoefte om meer te doen voor de buurt. De wijkraad is hiervoor een middel. ‘Ik spreek veel mensen, ken veel mensen en weet wat er leeft. Ik wil daadwerkelijk wat doen.

Het is tegelijkertijd een oude volksbuurt met veel historie. Ronald is een groot voetbalfan. Uit het Oude Noorden komen helden als Coen Moulijn, Faas Wilkes en Johan Boskamp. De tekst bij het Muizengaatje van Coen is fantastisch : ‘Uiteindelijk kom ik uit het Oude Noorden, dat moet je nooit vergeten’.

Hij las laatst het boekje ‘Voetbalreis Gids: De mooiste voetbal plekken van Nederland’. Daarin gaan twee hele bladzijden over het Oude Noorden: het muurtje van Coen Moulijn, de muurschildering, de Sparta kapper op het Brancoplein. ‘Geweldig toch?’

Ronald is verliefd op het Pijnackerplein. Het is prachtig en romantisch, een openluchtmuseum. Hij was een regelmatig bezoeker van Blue Grass. De kindvriendelijke route van plein naar plein in de wijk vindt Ronald een voltreffer.


Ahmet Dikbas

Ahmet is leraar maatschappijleer en projectleider burgerschap. Hij is geboren en getogen in het Oude Noorden, in de Ruivenstraat. Hij kent alle ins en outs van de wijk. Hij ging op school op de Hildegardis en maakte de pleinactiviteiten en Duimdrop mee.

De verharding in de samenleving is logischerwijs ook terug te zien in de wijk. Daar wil hij als toekomstig wijkraadslid wat aan doen. Verbinding staat bij hem centraal, verbinding tussen oude en nieuwe bewoners. Sociale mix gebeurt niet vanzelf. Er zijn zeker problemen, maar het gaat de goede kant op.

Dikbas is niet verbonden aan een partij, om die reden staan de belangen van het Oude Noorden, waar zijn roots liggen. Wat hem steekt is dat door zogenaamde ‘stadsvernieuwing’ oudere bewoners door de wijk uit moeten. Ahmet heeft van alles meegemaakt in het Oude Noorden.

Hij citeert het uitvergrote bierkaartje met de tekst: ‘Zonder het Noorden komt niemand thuis.‘ ‘Als ik van mijn werk kom en de Noorderbrug oversteek beland ik op het Noordplein en dat voelt echt als thuiskomen. Iedereen komt op het Noordplein, dat is de plek in de wijk waar iedereen met elkaar kan zijn.’ Ahmet woont nu in de nieuwbouw Bloklandstraat.

Hij citeert het uitvergrote bierkaartje met de tekst: ‘Zonder het Noorden komt niemand thuis.‘ ‘Als ik van mijn werk kom en de Noorderbrug oversteek beland ik op het Noordplein en dat voelt echt als thuiskomen.

Waarom noemen ze dat Nieuw Noord, het lijkt wel of het Oude slecht is. Ik maak duidelijk dat het buurtteam hier niet heeft voor gekozen maar de woningbouwcorporatie. Ahmet wil het herdopen. Dikbas wil zich ook inzetten voor een inclusieve wijk waar er gelijke kansen voor iedereen is. Daarnaast is duurzaamheid ook één van zijn items. We moeten onze wijk goed achterlaten voor de komende generaties.

Waarom niet meer daktuinen op die platte daken? Het Oude Noorden is voor iedereen. Iedereen mag gezien en gehoord worden. Dat ontbreekt nog. Weer valt het woord verharding. ‘Laten we elkaar opzoeken. Onbekend maakt onbemind.’

Veranderingen door de corporaties zijn soms positief maar het moet niet zo zijn dat oude bewoners plaats moeten maken. Iedereen is hier welkom, maar niet ten koste van de oorspronkelijke bewoners.


Vervolg kandidaten op de volgende pagina