We arriveren bij Marvy Green, die nu een groter pand bezetten in de smalle Zwaanshals. ‘Laat hier je eigen balkonbak vullen’, prijkt aan de... Marvy Green voor biodiversiteit

We arriveren bij Marvy Green, die nu een groter pand bezetten in de smalle Zwaanshals. ‘Laat hier je eigen balkonbak vullen’, prijkt aan de gevel. Er wordt verwezen naar de tuin met buitenplanten. De vogel – en insectenhuisjes vallen op. ‘Tegelwippen, samen maken we Rotterdam groen’ lees ik verder.

Lieke van Wilpen komt binnen, met haar heb ik een afspraak. Ik word gefascineerd door Wilder Land. Dit bedrijf uit Amsterdam helpt boeren om hun gewassen meer divers te maken met ingezaaide bijenstroken, wat ten goede komt van de natuur en de biodiversiteit. Ze maken een heel assortiment van producten; van gefermenteerde kruidenthee (kombucha) tot pasta en bier.

Minder functioneel dan het andere productaanbod, maar wel meer fun. Marvy Green is een van de stadsvergroening winkels die biologische planten, zaden en aarde leveren. Ze stimuleren biodiversiteit op kleine schaal, pakken balkons aan, tuinen en daken. ‘Meer natuur in de stad’ is het motto. Marvy Green geeft advies werkt met vrij eenvoudige systemen die je zelf ook kunt installeren.

Zo nodig helpen ze met aanleg. Plantgoed leverden ze onder andere aan de geveltuinen van de Jensiusstraat, een bewonersinitiatief. Veel bewoners met een Opzoomer budget komen langs in de winkel.

De BIZ en frisse energie

De nieuwe locatie van Marvy Green heeft nieuwe meubels nodig. Ze doen een beroep op Studio C.A.R.E. interieurontwerpers en voormalige buren uit de straat. We ontwaren de contouren van een plantentunnel. We komen op de BIZ (bedrijfsinvesteringszone) van het Zwaanshals, waarvan Lieke’s partner Winfried penningmeester is.

Lieke ziet frisse energie in de straat. Toen Marvy Green wilde verhuizen vroeg woningcorporatie Havensteder een geschikte huurder te zoeken. De BIZ zit op dezelfde lijn als de corporatie, waarbij scherp wordt gelet op het karakter van het gebied. Ook zijn de huren niet buiten proporties. Na wat wisselingen in het gebied, zijn inmiddels alle winkels in de straat bezet en betrekken de ondernemers elkaar bij wat er gebeurt. Volgens Lieke is het een beetje dorps – minder anoniem dan waar zij zelf woont. Ze is gehecht aan de straat.

De buurttuin brigade

Lieke is naast haar winkel ook programmaleider bij Goud van Noord. Goud van Noord ontpopt zich als een ondernemende stichting die minder afhankelijk wil zijn van subsidies en bewoners wil begeleiden, terug naar werk. Dit jaar is gestart met verschillende pilots en heeft de stichting in Manon van Herk een nieuwe zakelijk leider.

Goud van Noord zet in op een groener Oude Noorden en wil een speciale onderhoudsservice in groen opzetten. Mensen van Goud onderhouden dan samen met lokale ondernemers en omwonenden verwaarloosde geveltuinen in de buurt. Ze noemen zich de Buurttuin Brigade en houden vaste werkmomenten aan.

De samenwerking wordt opgezocht met de woningcorporaties, de gemeente en Stichting GroenGoed, die zich in de wijk bezighoudt met de aanleg. Ook de BIZ zou in de toekomst een opdrachtgever kunnen zijn. In deze fase zijn een budget en opdrachten het belangrijkst om op te kunnen starten. Lieke vindt sociaal ondernemerschap belangrijk. Haar focus ligt op impact maken in de straat en buurt.

Voorheen werkte ze in gebiedsontwikkeling, waar ze veel te maken kreeg met projectontwikkelaars en gemeenten voor nieuwe stadsontwikkelingen. Ze stopte ermee omdat ze de leefomgeving van een ieder wilde verbeteren en werkt nu met meerdere stakeholders. Voor iedereen moet er een fijne plek zijn, vind ze. Fysiek en sociaal.

Biologisch

Marvy Green is een non-profit organisatie wiens werk ten goede komt van de stad. De winkel is hun uithangbord en op de Rotterdamse Oogstmarkt promoten zij hun assortiment. Hierdoor maken ze biologische zaden, bollen en planten toegankelijk. Ook Opzoomer Mee promoot vaste biologische planten als investering in de toekomst.

Wanneer bewoners een budget hebben gekregen, helpt Marvy green met een adviezen of beplantingsplan. De planten komen onder andere van firma Verhoeven en Schoutens Kruiden, maar dit jaar is er ook aanbod van een Charloisse dame die mooie producten levert. Het doel is om de planten zo dicht mogelijk bij hobbykwekers in te kopen; dit is een mooi begin!