De volledige reportages kan je vinden op Noord010inbeeld, dag 1, dag 2, dag 3 Muziek op de Rotte start met een bijzonder gevarieerd programma.... Muziek op de Rotte wervelend

De volledige reportages kan je vinden op Noord010inbeeld, dag 1, dag 2, dag 3

Muziek op de Rotte start met een bijzonder gevarieerd programma. Het Ibo American Ensemble bracht met tal van trompetten en schuiftrompetten een triomfantelijke entree. In de performance klonk het Spaanse element door dat je even doet denken aan een stierengevecht.

Het Ensemble bracht met veel bravoure een aantal spetterende nummers. Het Lucas Arango Trio, met gitarist, drums en zanger bracht de Flamenco tot leven. De gitarist was fenomenaal. Alle aandacht ging naar de danseres met sierlijke armen en handen bewegingen, draaien van het lichaam, armen omhoog, molenwieken, arm in de zij, vliegen als een vogel, rokken omhoog en klakken met de hakken. Het was een lust voor het oog.

De Amsterdamse Chamber Music Society met vier trombones zorgde voor een break met mooie gedragen muziek op het kleine podium bij de caravan. Ze speelden muziek van Debussy en een stuk voor strijkers dat ze omgezet hadden naar trompetten.

De muziek ging van hop paardje naar een onderlinge conversatie en een soort trage stoet. Ze lieten ook een stuk horen van Saskia Apon, melancholisch en een mooie apotheose.

Ook Sourdines werden in het nummer gebracht en een solo werd door de anderen begeleid. Stukken van de componist Gershwin spelen ze, romantische dromen en een muzikaal liefdesverhaal. Onverwachts kregen we een stuk opera opgevoerd. Een operazangeres in vol ornaat wordt door een volkstype met swingende songs en masker beschreven als een lelie in een vaas, een engel, puur. Het geheel wordt begeleid met piano en mandoline. Beide zangeressen wisselen elkaar af.

Het onschuldige meisje legt haar jurk af, verliest haar onschuld. Het volkstype met songs als Whiskybar houdt van Johnny die haar bedriegt en geen hart heeft.

Het leven is een droom, waar je niet droevig van moet worden. Ook de Egyptische vogel goden waarin de acteurs zich vermommen zijn een droom. Het was een knap staaltje emotioneel zangtheater. Verder in het festival konden we Morabeza begroeten met dansbare muziek. Het publiek zet zijn eerste danspassen op de houten vloer.

DJ Nick Do Mundo speelt vrolijke muziek en heerlijk ritmische stukjes. Dan verschijnt Flink met bijzondere muziek. De muziek gaat gepaard met opgenomen stedelijke geluiden als een geluidsdecor. Het optreden is psychedelisch en af en toe enerverend.

Soms krijgen we een melodieus stukje sourdine op de schuiftrompet. Drums, gitaar en trompet spelen swingende jazz. Het is een band die de hippietijd doet herleven.

DJ Nick Do Mundo maakt weer verbinding met de volgende band. Hij draait Bob Marley en mooie capoeira muziek, waarop Brazilianen en hun discipelen voor prachtige staaltjes zorgen. De uitsmijter van de avond is Lo Poloko met een internationaal gezelschap van Spanje tot chili, van Cuba tot Portugal.

Ze krijgen met hun spetterend gezelschap iedereen uitgelaten aan het dansen. Twee schuiftrompetten, een trompet en saxofoon en twee drums zorgen voor een unieke geluidsbeleving. Het publiek gaat uit zijn bol.

De band speelt meezingers waar enthousiast op gereageerd wordt. Het zijn geweldige entertainers. Het plezier dat het publiek beleeft en de vele enthousiaste jongeren zijn mooi om te zien.