De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld. De derde editie van Festival  Noorderdicht bij de Bar was niet zomaar een succes, niet alleen... Noorderdicht bij de Bar

De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld.

De derde editie van Festival  Noorderdicht bij de Bar was niet zomaar een succes, niet alleen maar gezellig, een mooi programma, divers en soms helemaal uit je bubbel. Maar vooral ook heel heel druk bezocht.

Of je nou één van de cafés, bars, de ongelofelijke barbier of brouwerij Noordt binnenstapte, nieuwe tenten zoals Bar Alaska of Gieterij ‘t Swaentje, oude kroegen zoals Het Postiljon, De Bel en andere deelnemers van het eerste uur, zoals Bar Benthuis en Jacob Cats, het zat stampvol. Allemaal voor het fenomeen: Noorderdicht bij de Bar!

Het Noorderdicht dat ooit begon als een wandelroute langs gesloten horeca in corona tijd, begeleid door verzamelde gedichten door bewoners op een app. In een propvolle Postiljon droeg Wilfried de Jong het verhaal Ravi voor uit zijn nieuwe bundel Schwung. Het is een aangrijpend verhaal van de dakloze jongen, die in de metro steeds dezelfde blues speelt.

Cok van Vuuren begeleidde hem daarbij. Een emotionele start was het. Alle koppels van dichters en muzikanten, 60 in totaal, waren bijeen bij deze start van Noorderdicht bij de bar. Daarna zwierven ze uit naar twintig locaties in het Oude Noorden en Crooswijk.

Overal hoorde je poëzie, woordkunst, comedy, vertellers, accordeon, zang, gitaar, beatbox en zelfs de schoenen van Ierse danseressen. Jonge helden, samen met oude rotten, vaak als duo, trokken ze van bar naar bar in het Oude Noorden, en voor het eerst ook in Crooswijk.

Zoals in het Heinekengebouw waar mensen een glimp probeerden op te vangen van een geweldige Wilfried de Jong en gitaarvirtuoos Cok van Vuuren. Pierre van Duijl en Inge Bonthond namen bewoners mee naar vroegere tijden, mensen zongen de teksten luidkeels mee. Eva van Manen en Mizt aan de Maas vormden een mooi duo; muzikale poëzie, zang, gitaar en rap. Dichters Jeroen Naaktgeboren en Amber Hernandez stalen de show.

Ook de ateliers Ballon Rouge en Kobalt & Co op de Zaagmolendrift gaven een prachtig podium aan dit grootste kleinschalige festival van Rotterdam. Dus niet alleen bars, maar ook koffietenten zoals Hopper puilden uit, er werd geklapt, gelachen, gehuild en gedanst. Broer en zus Joni en Kaya Jules lieten het publiek in de spiegel kijken, de Spiegel, zo heette het liedje.

Joris Lutz en Wolf Rot speelden Elvis hertalingen van Jan Rot. Het echt tekstueel rock’n rol feestje. Van Cafe Eden, Jensdo tot Brewpub Reijngoud, Sunset Cafe en Tarantella. Jacequeline Duvalois (maker/ winnares van het grote Noorderdicht kadegedicht aan de Rotte) bezong met accordeonist Johnny Vain het Oude Noorden. Noordelingen Arjan van Bommel, Lars Nebel, Annika, Mario, Irmlinda de Vries, Lex Bronze en Remy van Aarden lieten zien wat voor een talenten er wonen in de wijk.

Vertellers zoals Jack Kerklaan en Roland Vonk praatten de mensen bij. Er waren wandelroutes langs de Voetbaliconen van het Oude Noorden met voetbaldchter Mark Boninsegna, door het Heinekengebouw en langs de kadegedichten met Willem van Wijk. Comedey door Eloah Udenhout, topbands Le Motat en Library Card speelden als duo.

Het was bijzonder en allemaal druk bezocht. In het stampvolle ‘t Swaentje werd de Afterjam gehouden. Dichters en muzikanten gingen nog eens los.  ‘Het is te veel om allemaal op te noemen, drieënzestig artiesten op negentien locaties, 160 optredens, te veel om mee te maken, maar genoeg is het nooit. Zoveel mensen op de been voor woordkunst en een liedje, dat is poëzie’ aldus organisator Edwin de Voigt.

‘Dank aan alle bezoekers,  bewoners, de medewerkers, vrijwilligers, horeca, ondernemers en alle ondersteuners zoals Opzoomer (met name wijkraad Oude Noorden en Crooswijk), Cultuur Concreet en Havensteder’. Volgend jaar weer?’ Wij kunnen in ieder geval niet wachten op editie 4.