



De Zaagmolenstraat in het Oude Noorden is een straat die door veel Rotterdammers als gevaarlijk bestempeld wordt, met onder andere ingewikkelde kruispunten en weinig ruimte om te fietsen. Al enige tijd is de Werkgroep Zaagmolenstraat actief om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de gemeente over noodzakelijke aanpassingen van de straat. De werkgroep bestaat uit bewoners en ondernemers die zich inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid van deze chaotische verkeersader in het Oude Noorden.

Steeds meer bewoners sluiten zich aan en komen met ideeën en voorstellen voor de herinrichting van de straat. De vele gesprekken met de gemeente, waaronder met toenmalig wethouder Judith Bokhove, leverden volgens de werkgroep vrij weinig op: ‘Er werd veel geschreven en uiteindelijk is er niets gebeurd’, vertelt Elly Luchtenburg. Elly, deelnemer van de werkgroep, woont aan de Zaagmolenstraat en ervaart deze als een gevaarlijke straat en ziet dat hier regelmatig ongelukken gebeuren.
Maar sinds wethouder Lansink-Bastemeijer het stokje overnam, voelt de werkgroep dat er beweging zit in plannen voor de herinrichting. Om deze op gang te helpen, stelden zij een document op met een aantal adviezen voor de Zaagmolenstraat op korte, middel- en lange termijn. Zo zien de bewoners graag meer groen in de straat en adviseren ze de zebrapaden opnieuw te verven en snelheid beperkende maatregelen te nemen.
Op de lange termijn hoopt de werkgroep op een ‘renaissance van de straat’, een plek waar de Rotterdammer trots op kan zijn met leuke winkels, brede stoepen en vooral zonder tram.

Nog geen herinrichting
En dat laatste blijft een moeilijk punt. Bewoners streden de afgelopen jaren voor een straat zonder tram en dat lukte vanaf januari dit jaar met het verdwijnen van tramlijn acht. Toch kregen tegenstanders van de tram slecht nieuws.
De komende twee jaar gaan er juist twee lijnen door de Zaagmolenstraat rijden als gevolg van de werkzaamheden aan het Hofplein. Een volledige herinrichting van de Zaagmolenstraat blijft dus nog even uit. Toch droomt de werkgroep alvast over de toekomst: ‘Een plek waar mijn dochter zelf over kan steken met haar vriendinnetjes…’,
‘Dat onze invalide medemensen normaal over de stoepen kunnen lopen’. De gemeente laat weten in contact te blijven met de werkgroep om acties af te stemmen. Intussen zal de eerder verwachte 30km maatregel voorlopig niet van kracht worden.