Oude Noorden schoon met Schone Festival
Uitgelicht september 16, 2024 Joop Bastinck
Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld
Met de krachten van bewoners, organisaties en gemeentemedewerkers samengebundeld, heeft het Oude Noorden een fikse schoonmaakbeurt gekregen.
Op zaterdag 31 augustus was het ‘Schone Festival’, een initiatief om in één dag de gehele wijk schoon te maken. Na vijf uur rommel van de grond rapen was er zo’n vijfduizend liter aan afval van de straten gehaald. Om 10:00 uur ‘s ochtends werd de opening van het Festival verricht door dichter Mario van der Stelt en de nieuwe wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer.
Het was de eerste opening die Bastemeijer als wethouder deed. ‘We gebruiken de stad als vuilnisbak’, en ‘het moet beter in het Oude Noorden,’ waren de harde woorden om de vrijwilligers te motiveren. Vervolgens werden certificaten uitgedeeld aan twee ondernemers wiens terras volledig plasticvrij is. Volgens de wethouder zijn zij een voorbeeld voor de rest van de wijk en van heel Rotterdam.
Dichter Mario van der Stelt droeg zijn gedicht voor over de schoonheid van het vuile Rotterdam voor en zei dat we zuinig op onze stad moeten zijn. Vervolgens zette Ralph Groenheijde van TrashUre Hunt de vrijwilligers aan het werk. De vraag ‘gaan we allemaal iets oprapen vandaag?’ werd beantwoord met een enthousiaste ja. ‘Nou begin dan.’ Dit was het startsein en mensen begonnen massaal met sigarettenfilters van de grond te rapen.
Schoner en leefbaarder
De vrijwilligers rustten zichzelf uit met een afvalgrijper, handschoenen en vuilniszak en liepen vanaf het Noordplein de gehele wijk in. Onderweg kwamen ze van plastic verpakkingen tot kapotte en verroeste fietsen tegen, allemaal werd het opgeruimd. Het zat de vrijwilligers niet dwars om schoon te maken, ze vonden het juist leuk.
Voor hen was het geen opgave, maar een leuke en productieve bezigheid die er ook nog eens voor zorgt dat de wijk schoner en leefbaarder wordt. ‘In een schone stad is het veel lekkerder leven.’ Verder waren er meer activiteiten op het Noordplein. Zo werd er getrouwd met dingen, met als belofte dat als je met een ding trouwt, je eeuwig trouw aan je allerliefste voorwerp blijft.
Het idee hiervan is dat mensen dit object helemaal niet, of minder snel weggooien en zo minder afval produceren. Er waren meerdere ceremonies, zo trouwde een meneer met zijn tiny house, en een klein meisje met haar speelgoed kat die ‘poes’ heette.
Ook was er een kleine expositie van spullen gemaakt van troep, zo was er bijvoorbeeld een schoudertas gemaakt met de openingen van een frisdrankblikje en een ketting gemaakt van koffiecups.
Het Schone Festival is een initiatief van de werkgroep Schoon Genoeg, een samenwerking van onder andere de de Wijkhub, Wijkraad Oude Noorden, Schone Stad, Marine Litter, KleanUp Tour, Rotte Plasticvrij, Rotterdam Circulair, Rotterdamse Oogst markt, TrashUre Hunt en SOL.
Het evenement was voor jong en oud. Zo was er voor de kinderen een stempelkaart gemaakt met activiteiten zoals knutselen en troepvissen. Met sloepen gingen ze de Rotte op om afval uit de rivier te vissen. Voor een volle zak afval konden ze een ijsje halen bij Koen.
De afvalrapers in de wijk kregen voor een zak afval een kop koffie bij Postiljon. De vijfduizend liter aan afval werd of meteen weggegooid in een vuilniswagen, of gesorteerd door de organisatie TrashUre Hunt. Dit deden ze in verschillende bakken voor o.a. plastic, papier, piepschuim, stof en sigarettenfilters.
Het afval wordt schoongemaakt, zodat TrashUre Hunt het opnieuw kan gebruiken voor kunst en speelobjecten. Zo was er een wereldkaart gemaakt uit rotzooi. Het land is gemaakt van sigarettenfilters en de zee van flessendopjes en aanstekers. ‘De dopjes symboliseren de plasticsoep en de aanstekers staan voor olietankers.’
Honderd vuilniszakken
380 kilo aan afval werd naar het milieupark gebracht en zo’n honderd vuilniszakken met geraapt afval was het eindresultaat. Een mooie opbrengst, maar vooralsnog is het Oude Noorden nog niet de schoonste wijk. ‘Het schoonhouden van de stad is een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente, haar bewoners, ondernemers en bezoekers.
Dit evenement is eenmalig, maar het moet mensen stimuleren om vaker rotzooi op te ruimen en nooit meer troep op de grond te gooien,’ aldus de organisatoren.