

Podcast Noord van Gehoord
Uitgelicht januari 19, 2025 Joop Bastinck

We maakten in het Jan van der Ploeghuis een leuke podcast mee met wel heel speciale gasten door Menno Smit en Polly Oskam op een rooster gelegd. Maandelijks organiseert Noord van Gehoord opnames van een podcast met diverse figuren uit de wijk, dichters, politici, ondernemers en muzikanten.

Gasten waren deze keer Lars Nebel, Michline Plukker en Marvin Biljoen. Lars Nebel, dichter en zanger nodigt als artiest eenieder uit naar het festival Noorderdicht bij de bar te komen. We krijgen daar een ontzettende chemie tussen de optredende artiesten.
Als bezoeker maak je onverwachte ontmoetingen mee, het is een feest van verbinding. Lars is de gitarist van de Gelukszoekers waarvan in het najaar de nieuwe lp uitkomt. Hij gaat een aantal liedjes zingen zoals ‘Ik heb spijt’ en ‘Jij hebt me verdriet gedaan’.
Michline Plukker is de verrassende gast. In oktober 2025 gaat haar eerste avondvullend theatervoorstelling in première in het Zuidplein theater. Het wordt echt autobiografisch muziektheater. Michline heeft zich omringd met specialisten om het waar te maken.

Een veelzijdige vrouw
Plukker is veelzijdig. Ze geeft les, doet aan theater en spoken word en bovendien schildert ze. De voorstelling heet ‘Wereld tussen wal en schip.’ In haar persoon verenigt ze 4 culturen en ook haar ervaring in de jeugdzorg neemt ze mee. Het worden tere verhalen die krachtig gebracht worden. Haar schilderijen worden als achtergrond geprojecteerd.
Voor zo een grote voorstelling heb je ruime fondsen nodig en dat is niet makkelijk. Ze moest wel door 80 hoepels springen en vond onverwachts een grote geldschieter. Ze neemt ook deel aan Noorderdicht aan de Bar. ‘Kom verbinden’ is haar motto. Michline ageert tegen het labelen van mensen ‘We zijn meer dan verhalen.’
Problemen proberen op te lossen
Marvin Biljoen schuift verder aan tafel. Hij is van beroep belastingadviseur en zit in de gemeenteraad, als GroenLinkser zit hij in de oppositie maar tracht vooral te zoeken naar oplossing van problemen. De Agniesebuurt waar hij woont ziet hij als het centrum van Rotterdam Noord. De buurt heeft grootstedelijke problemen zoals dealers en buitenslapers. Tegelijkertijd zijn er bijzondere plekken zoals ZOHO met haar jongerencultuur, Reingoud en mooie Boules. Nog even gaat het over het verdwijnen van tram 8, een ramp voor de senioren.
Eten verbindt
Masha en Annelies van de Bijkeuken in het Klooster schuiven aan bij de Podcast tafel. ‘Eten verbindt mensen.’ stelt Masha. Op maandag en woensdag wordt er gekookt door horeca-leerlingen van VSO De Hoge Brug die zich kunnen uitleven. Een samenwerking met de Bibliotheek staat op de agenda. Er komt een heel gedifferentieerd publiek. De Bijkeuken heeft een Facebook en een WhatsApp groep. De dames houden zich ook bezig met Walk and Talk , een wandelgroep gericht op Nederlandse taal.
Podcast spreidt vleugels uit
De podcast Noord van Gehoord kiest de komende tijd voor opnames in diverse wijken van Noord. De laatste performance die we meemaken in het Jan van der Ploeghuis was zonder meer sprankelend. We mochten het duo van voormalig Noodweer verwelkomen, Theo van Duijl en Jos Bloemkolk. Het duo startte als trio en kon meeliften op de bagagedrager van Roland Vonk die een wekelijkse uitzending op Radio Rijnmond heeft.

Vonk werd ook verteller bij het theateroptreden van Blind Vertrouwen. Via Noorderdicht 3 jaar geleden werd het duo in het Oude Noorden bekend onder de naam van Blind Vertrouwen. Ze maken muziek met literaire teksten en treden nog eenmaal per maand op.
Het duo kijkt terug op optredens met hun voormalige formatie Noodweer zoals een optreden in Crooswijk in de Fiets in de Rubroekstraat voor een penoze publiek dat gek was op het lied `de Parachutist´ en geld boden voor het spelen van meer nummers.
Beide hadden ook vroeger al een binding met het Oude Noorden. Jos herinnert zich de rubberwaren winkel op de Zaagmolenkade en Theo zag in Victoria de eerste Beatles films. De top-muzikanten speelden tijdens de podcast enkele nummers met gastoptreden van Johnny Vain, waaronder Rotterdam Bijvoorbeeld en de Wadden
Dichter en schilder
Het ging succesvol verder met Remy van Aarden die met spierpijn na een marathon aan de interview tafel aanschoof. ‘Het was een echte spontane Oude Noorden marathon langs de Noorderbrug en de Zaagmolenbrug in het gezelschap van dertig vrienden.’ Remy studeerde Nederlands en journalistiek. Hij geeft Nederlandse les aan Expats.

Hij verbindt poëzie met bluegrass en sloot zich ook aan bij Noorderdicht. Zijn poëzie doet denken aan het korte, rauwe en humorvolle van Jules Deelder. Remy schildert ook en laat zich inspireren door Willem de Kooning, Pollock en Cobra.
Zijn werk is dan ook heel kleurrijk. Willem van Wijk, de Rotterdambassadeur heeft een regel van een gedicht van Remy op zijn arm. Zijn beste keuze is geweest te gaan wonen in het Oude Noorden, een volkse en creatieve wijk met samenhang.
Zijn favoriete tent is La Cabane de Fabian. Schrijven doet hij op vakantie en aan de keukentafel. Remy draagt enkele gedichten voor zoals Hondenleven vol maatschappijkritiek en Toeval bestaat niet tegen de overdreven plannen. In antwoord op alles is niets heilig en Feijenoord het antwoord.
Belangen verenigen
Dan vraagt Menno Ed de Meijer aan tafel. Ed is lang werkzaam als opbouwwerker en kon heel wat realiseren door samenwerken en de neuzen van alle belanghebbenden in dezelfde richting te krijgen. Dat geldt voor de speelplekken in Overschie, de Witte de Withstraat in Cool en de Erasmusbuurt in het Oude Noorden als kindvriendelijke wijk in samenwerking met Havensteder, de Klimop en het Kinderparadijs.
Dat geldt ook voor de Kloosterbuurt. Voor Woonstad was er geen woning te verkopen. De pleinen gingen herleven en Marokkaanse moeders kwamen op de bankjes die weer terugkwamen. De tralies van het Klooster werden verwijderd. Er werd verwezen naar Ed’s ridderschap. Toch vindt Ed dat vooral de vrijwilligers van betekenis zijn.

Zijn de tijden veranderd? Vroeger werd er veel actie gevoerd. Nu wordt er veel onderhandeld en overlegd. Hierdoor worden vaak belangrijke items zoals sociale woningbouw onder de mat geveegd.
Tien procent van de bevolking wordt geholpen met papieren en toeslagen, maar even belangrijk is de sociale mix, de omgang ook met bewoners die werken, die een netwerk hebben. Daarom is het verenigingsleven zo belangrijk. ‘Verdwijnt de kantine uit het Van der Ploeghuis?’
Hier is actie voeren op zijn plaats en inzetten op de beleidsmensen van Woonstad. Gezien de kleine woonruimte van de bewoners en de hoge huren, zorgt de kantine voor de nodige leefruimte. Voor Woonstad is het een sociale testcase.
De live opnamen van de Podcast van Noord van Gehoord vinden vanaf februari maandelijks plaats in de diverse wijken van Noord. Je kan Noord van Gehoord beluisteren op Spotify.