Johan Holthof, sociaal beheerder in het Klooster, neemt na ruim drie jaar afscheid. Het is wel met enige spijt in het hart. Hij houdt... Sociaal beheerder neemt afscheid

Johan Holthof, sociaal beheerder in het Klooster, neemt na ruim drie jaar afscheid. Het is wel met enige spijt in het hart. Hij houdt van het contact met de huurders, de bewoners en van zijn vrijwilligers die hij coachte en waar hij een leuke relatie mee had.

Daarnaast waren Johan’s taken onder andere verhuur en onderhoud van het monumentale gebouw. ‘Ik wou het netjes hebben en hier een meer huiselijke sfeer creëren. Bewoners moeten zich thuis voelen, ik noem het maar Thuis van de Wijk.’ Hij zal het Klooster missen, één van de mooiste huizen van de Wijk met de prachtige binnentuin, mooie tegelvloeren en de sfeervolle historische uitstraling.

Heerlijk aan het Klooster zijn de vrijwilligers en de bewoners die hun ding komen doen. De samenwerking met Leon was super. Noord heeft een sterk netwerk en dat weerspiegelt zich in het Klooster. De mensen van SOL, DOCK en Prasino, Johan heeft er leuke herinneren aan.

De corona tijd vond hij moeilijk. Hij was dankbaar dat hij kon blijven werken op kantoor, maar het was ongezellig zonder de mensen. Nu is gelukkig de deur weer open, maar het is nog niet helemaal als voorheen. In de avond is het Klooster nog dicht en ook de bar is gesloten.

Er zijn nog geen concerten, filmavonden of festivals. Op het moment van schrijven is er een vacature voor sociaal beheerder en gaat men aan het werven.

De leukste gebeurtenissen?

Wat waren de leukste gebeurtenissen? ‘Niet de gebeurtenissen op zich maar de mensen maken het Klooster, al die verschillende mensen met hun verhalen en karakters. De Kom aan Tafel maaltijden, de gesprekjes, iemand kunnen verder helpen. Het verbinden van mensen daar ging het om. Daarom was die corona zo ellendig. We konden ons participatie ideaal slechts ten dele waar maken door de regels.’

Vanaf zijn aanstelling werd Johan met open armen ontvangen. Het vrijwilligers bestand kende onder zijn bezieling nauwelijks wisselingen, maar werd wel uitgebreid. Naast bijeenkomsten voor hogere pieten en beleidsvergaderingen, kon de buurtbewoner ook terecht voor bingo, Kom aan Tafel, de kinderclub van Soraya, taallessen, muzieklessen. Iedereen kwam iets brengen en halen.

Johan gaat nu werken voor Stichting Mano, een organisatie die zich richt op het verbeteren van de positie van Rotterdamse statushouders. In die positie zal hij de mensen thuis bezoeken, maar Johan hoopt de mensen ook te gaan koppelen aan de Huizen van de Wijk.

We rekenen erop Johan Holthof toch weer tegen het lijf te lopen. Johan zal wat missen maar de bewoners en vrijwilligers ook!