Als we het atelier van Marion van der Schelde binnenstappen, worden we geconfronteerd met een vliegende vogel aan het plafond en een cluster van... Spelen met natuur en licht

Als we het atelier van Marion van der Schelde binnenstappen, worden we geconfronteerd met een vliegende vogel aan het plafond en een cluster van beweeglijke takken aan de witte muur met neon verlicht. Op een cluster van wrakhout staan traditionele kaarsjes.

Wandlampen met originele kleurstellingen worden gedragen door gevonden houtstronken. Marion werkt met natuurlijke materialen als boomresten, bergstenen en antieke Spaanse hekken. Ze combineert ze met licht, van neon tot kaarsjes.

De achterste helft van het atelier is één en al werkplaats met werkbanken, beitels, tangen, hamers, schroevendraaiers en klemmen.

Beeldenmaker

Marion van der Schelde is geen onbekende in de kunstwereld. Ze ontwikkelde het interieurconcept voor het oude Zuidplein theater van glas in lood tot de tegels, de bewegwijzering, het meubilair, de bar en zelfs de kopjes. Ze is vooral een beeldenmaker. Veel van haar beelden staan in tal van beeldentuinen. Nu de beeldentuinen dicht zijn met corona, richt ze zich op kleiner werk van lusters tot wandlampen. Ze is gekend voor haar installaties in de buitenruimte.

Ze bekleedde de pier van bakboord tot stuurbord met diverse beelden. Ze maakte daarbij dankbaar gebruik van neon licht en Spaans hekwerk. Marion is geobsedeerd door lichtjes, de lichtjes van een bootje op zee, de lichtjes van de Spaanse feestmarkt. Ze geven haar een veilig gevoel.

Oude metalen, bergstenen, drijfhout, licht, voor van der Schelde is het een spel. De vogellamp aan het plafond krijgt nog krullen van ijzer. De reuzenvogel aan de muur wordt doorkruist met een neon lamp als een bliksemschicht. Vergane houtblokken hebben soms de vorm van maskers als ze uitgehold en bewerkt worden door de ambachtsvrouw.

Marion maakt er iets persoonlijks van. Al haar kunstwerken krijgen dan ook een eigen naam. Marion is 33 jaar zelfstandig beeldend kunstenaar.

10 jaar lang combineerde ze haar eigen autonoom werk met lessen tekenen en handvaardigheid aan een VMBO- school.

Na een vakantie in de Dordogne besluit Marion tot fulltime autonoom werk maken. Daarnaast steekt ze ook veel energie in de straat. Ze zijn begonnen met geveltuinen en later de gevels? ‘’Overal vogelhuisjes dan worden we de vogelstraat’ . We bladeren door een fotoboek met stieren dingen uit de Spanje tijd, met keuken tegels uit Barcelona, als lichtobject.

Marion maakt heel veel werk dat zich zowat overal bevindt, van beelden naast modepoppen in de etalage tot de beelden op stelten op de Maasvlakte. Vaak gaat haar werk uit de buitenruimte naar entreehallen van een advocatenbureau of woontoren. 20 jaar geleden konden Marion en haar man het huidige atelier inclusief woonst kopen, na een intensieve zoektocht.

Het voormalige koetshuis was voor Marion een droom die realiteit werd.’ Moet ik mijn atelier niet openstellen?. Maar het wordt geen galerie, het blijft een werkplaats’ Leuk, want dan kunnen we creativiteit zien, ruiken en voelen.