Rosa Vermeij wethouder van de wijken, de wijk aan zet, bracht een bezoek aan het Oude Noorden. De wethouder is open, geïnteresseerd en spontaan.... Wethouder Vermeij de wijk in


Rosa Vermeij wethouder van de wijken, de wijk aan zet, bracht een bezoek aan het Oude Noorden. De wethouder is open, geïnteresseerd en spontaan. Ze startte haar bezoek op het Pijnackerplein waar ze begroet werd door jonge gezinnen met kinderen en gemotiveerde buurtbewoners. Ze vertelde over hun betrokkenheid en dat iedereen op het plein welkom is.

Het item is het mogelijk verdwijnen van het glazen huisje. Uit een enquête blijkt dat de bewoners het beschouwen als een noodzaak ter ondersteuning van de pleinactiviteiten. Er moet wel een onderhoudsbudget voor komen. Het huisje is belangrijk voor de continuïteit en is slechts eenmaal opgeknapt. Facilitair is het erg belangrijk.

De bewoners zien hun plein als een huiskamer van de wijk waar veel groepen welkom zijn: van Keti Koti tot Turkse Bazaar, van operadagen tot pop-up Volkstheater, van rustpunt op de banken voor de wandelaars tot consumenten van de Zwartjanstraat, van Place Bon Ton tot tangodansers en plaatselijk koor. Het plein dient als schoolplein en als steunpunt ook voor bewoners die het moeilijk hebben.

Zo is er op zondagavond gratis eten voor de buurt van 17.15 – 18.00 uur. Er staat een Neem Mij Mee karretje met een opvallende omloopsnelheid volgens de vrijwilliger/beheerder. De wethouder kijkt met belangstelling naar de vele foto’s op het huisje. Het plein kent een bewogen geschiedenis van kippenmarkt tot noodwinkels, van prachtige middenklasse woningen vanaf 1897 gerealiseerd door de Havenbaronnen.

Kinderparadijs mixt kunst met educatie

Van het Pijnackerplein gaat het naar het Kinderparadijs, vooralsnog gefinancierd uit Couleur Local. Het Kinderparadijs wordt gerund door kunstenaars en pedagogen met de bedoeling kinderen krachtig te maken en hun talenten te ontwikkelen. De beroepskrachten willen de overgang van basisschool naar middelbare school faciliteren en doen ook aan preventie.

Noord Got Talent zet daarnaast verder in op talentontwikkeling. Ze kennen veel gezinnen uit het Oude Noorden, ze staan naast de ouders als opvoeders en ondersteunen hen soms. Ongeveer 10.000 kinderen komen er per jaar, 50 kinderen en ouders per dag. De kinderen hebben diverse werkgroepen.

Opvallend is de Club Cadeautjes Express waar kinderen kunstwerken maken voor de wijk, en wat te denken van de Wegwijzers Club die kinderen werelds maakt.

Relatie en vertrouwen

Belangrijk is de relatie met de ouders en het vertrouwen dat ze krijgen. Uit een klantenonderzoek komt een positieve score van 9,1. Het Kinderparadijs biedt een veilige omgeving voor kinderen die anders op straat spelen. Via het Trekkersoverleg dat de wijk waarden (positiviteit, autonomie, creativiteit en respect) promoot werken ze samen met de diverse wijkorganisaties. Belangrijk is de samenwerking met de scholen.

De directrice van de Hildegardisschool is aanwezig en spreekt haar waardering uit. Het Kinderparadijs kent een complete mix van diverse klassen van kinderen. Daar zet ook de Hildegardisschool op in. Pleinactiviteiten zijn voor de organisatie een wake-up middel.

De wethouder spreekt met een moeder van 3 kinderen die heel wat steun kreeg van het Kinderparadijs. Zij is met haar kids kind aan huis en volgt nu weer een opleiding. De kinderen roemen de kookclub en de spelelementen.

De pizza scoort hoog. Gevraagd wat ze willen worden gaat het van mens tot juffrouw en baas van een bakkerij ( ik weet niet hoe dat heet ) . Kinderen doen aan touwtje spring terwijl ze het alfabet opdreunen en klimmen op de windmolenvleugels. Een ‘spelmaker’ heeft het over binding, relaties opbouwen en ouderenmiddagen.

Vermeij bezoekt de moestuin en banjert tussen reuze kool, prei, basilicum, bieten en frambozen. Ze vertrekt met een bos bieten en een courgette.