We praten met Ed de Wit projectleider Wiekstraat, een enthousiaste techneut met oog voor details. Hij schetst hoe 32 bestaande maisonnettes werden afgebroken, bewoners... Wiekstraat historiserende sociale woningbouw

We praten met Ed de Wit projectleider Wiekstraat, een enthousiaste techneut met oog voor details. Hij schetst hoe 32 bestaande maisonnettes werden afgebroken, bewoners werden uitgeplaatst met zorg en 22 eengezinswoningen worden gerealiseerd. ‘Je kan het project historiserend en moderniserend noemen.

Onder impuls ook van Welstand werden heel wat historische details bewaard.’ Ed wijst op het stucwerk, op de gemetselde randen, op het metselwerk dat 2 centimeter terug gaat bij de ramen net zoals bij de oude woningen.

Modern is het standaard werk. In feite zijn de woningen in de fabriek gemaakt, allemaal exact hetzelfde. De onderaannemers wisten precies wat ze moesten doen. Op 8 maanden was het werk grotendeels klaar. Een maand lieten nog Stedin en stadsverwarming op zich wachten.

De 22 eengezinswoningen kosten € 760 per maand en zijn subsidiabel. Ze zijn veel groter dan de vroegere maisonnettes en bijzonder geschikt voor jonge gezinnen met kleine kinderen. De huizen zijn smal maar 9 meter diep. De oppervlakte minus het trappenhuis is ruim 90 vierkante meter. De keuken is aan de voorkant, een eis van Welstand om levendigheid te creëren aan de straatkant.

De woonkamer is verdeeld over begane grond en eerste etage. De tuinen zijn 5 meter diep. Op de vervuilde grond ( garage olie ) is een leeflaag van 1 meter aangebracht. Na verloop van tijd vergaat de olie. Van de gemeente moest het vroegere peil aangehouden worden ( 1 meter hoger ).

Aan de achterkant tegenover de Ooievaarstraat is een keerwand aangebracht om wateroverlast te voorkomen. De woningen hebben energielabel A, en hebben stadsverwarming en elektrisch koken.

De dakbedekking is uitermate sterk en geschikt voor een groendak of zonnepanelen. Hierover wordt overlegd, er komt dan een koppeling met aanpalende bewoning.


Vleermuizen en zwaluwen
Nog wat saignante details. Het casco was op tweeënhalve week klaar. Het werk kwam uit de fabriek. Het was alleen een kwestie van stapelen. De gevel was wel handwerk, de volle stenen werden één per één gemetseld tegen de spouwmuur.

Ook het stucwerk was handwerk. ‘Wist je dat er in de omgeving vleermuizen zitten en gierzwaluwen?’ Ed toont de sleuven in de gevel die de entree vormen voor de vleermuizen. In de spouwmuur zijn kasten gebouwd die wel 50 vleermuizen kunnen huisvesten.

Aan de achterkant zijn de ietwat andere entrees voor de zwaluwen. Het straatriool wordt pas binnen 10 jaar aangepakt. Er komt dan dwars parkeren en eenrichtingsverkeer. De stoep moest omhoog omdat ook de kabels en buizen hoger kwamen te liggen.

Afstemmen is niet altijd gemakkelijk. De echte oplevering met alle betrokkenen komt eind augustus. Gezien de vakanties stelde men nu al de woningen ter beschikking aan de huurders.