De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld. We spreken met Daniel Opbroek van Groengoed en Weerwoord. Ze zetten zich in om zo veel... Epische actie water vasthouden

De volledige reportage kan je vinden op Noord010inbeeld.

We spreken met Daniel Opbroek van Groengoed en Weerwoord. Ze zetten zich in om zo veel mogelijk tegels te wippen en te vervangen door brede groenstroken. Zo legden ze in de Zwartjanstraat meerdere geveltuinen aan.

De meest epische actie waren de geveltuinen en groenstroken bij de Hofdijk. Vorig jaar was daar gestart met de aanleg van een aantal groenvakken.

Dit jaar werd de kroon op het werk gezet. Twee maanden geleden werd het werk voltooid. Mooi zijn de groenvakken, die lopen van de Rottestraat tot en met de Vriendenlaan. Ze werden ook mooi aangeplant. Op de hoek Noordplein-Rottestraat bij het uitzendbureau ligt ook een flink groenvak.

Daniel en zijn team hebben ook bewoners geholpen om zo’n honderd vierkante meter stoeptegels uit hun achtertuinen aan de Hofdijk te halen. Het onderhoud van het groen wordt gezamenlijk aangepakt door bewoners en werkers van Weerwoord. Dit jaar werd 120 vierkante meter groen gerealiseerd aan de Hofdijk, vorig jaar 210 vierkante meter. Welke soort planten worden gebruikt? Aan de achterkant komt hogere beplanting in de vorm van verschillende soorten heesters zoals onder andere olijfwilg.

Aan de voorkant komen bloeiende planten en bodembedekkers. 330 vierkante meter tegels gewipt, dat zijn 3600 tegels van 10 kilogram. Het was een epische actie. 35 kubieke meter zand afvoeren en 70 kubieke meter aarde aanvoeren. 70 kubieke meter aarde betekent dat er 30.000 liter wordt vastgehouden en niet in het riool terechtkomt.

Per actiedag waren 20 bewoners en werkers actief. Dat verdient een pluim!