

Groene gevel Hildegardisschool onthuld
Groen april 6, 2025 Joop Bastinck

Het heeft maar liefst 4 jaar geduurd, van concept naar onthulling. Maar hij is er nu eindelijk, de (W)all Inclusive Groene gevel bij de Hildegarisschool. De groene gevel biedt een thuis aan wilde planten, insecten en kleine stadsbewoners. Op 3 maart werd de groene muur in het zonnetje onthuld met leerlingen van de Hildegardisschool.

Zij gaan er de komende jaren het meest van genieten. De Hildegardisschool in het Oude Noorden is een duurzame blikvanger rijker.
De groene gevel (W)all Inclusive laat zien hoe innovatieve vergroening de leefbaarheid in de stad verbetert. Door circulaire materialen en lokale samenwerkingen bewijst dit project dat duurzaam bouwen laagdrempelig, betaalbaar en esthetisch kan zijn.
De (W)all Inclusive brengt natuur de stad in met verschillende gevel modules die lokale flora en fauna ondersteunen. Daarnaast vermindert de groene gevel hittestress en wateroverlast op het schoolplein. Door de grondgebonden modules is een duur irrigatiesysteem niet nodig, waardoor de groene gevel onderhoudsvriendelijk en betaalbaar is.
Educatie en bewustwording
De groene gevel biedt leerlingen van de Hildegardisschool een unieke kans om te leren over natuur en duurzaamheid. Door actief betrokken te worden bij het onderhoud en de groei van de planten, ontwikkelen zij een beter begrip van biodiversiteit en het belang van een groene leefomgeving.
Dit initiatief sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de gemeente Rotterdam om scholen en hun omgeving groener, gezonder en klimaatbestendiger te maken. De (W)all Inclusive gebruikt contourplaten – restmateriaal uit de metaalindustrie – voor een dynamische gevel. Deze platen met gevarieerde perforaties zorgen ervoor dat de gevel aantrekkelijk blijft, ongeacht het seizoen of de mate van begroeiing.
Door hergebruik van materialen vermindert het project CO2-uitstoot en draagt het bij aan circulaire bouwprincipes. Ook een deel van de planten zijn hergebruikt. Ze zijn afkomstig uit een nabijgelegen plantsoen wat moest wijken voor herontwikkeling.

Samenwerking
Het (W)all Inclusive-project is een initiatief van het Collectief voor Stads Verwildering, een samenwerkingsverband van bouwkundigen en ecologen die zich inzetten voor meer stadsnatuur.
Het project is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Weerwoord, CityLab010, Bureau Stadsnatuur, Woonstad Rotterdam, Hildegardisschool, Summum Engineering en Gebroeders Kraaijeveld Barendrecht.
De (W)all Inclusive is te zien op de Bingenstraat 4, tegenover de ingang van de Hildegardisschool. Voor meer informatie: Collectief voor Stads Verwildering, Telefoon: 06-19002078, stadsverwildering@gmail.com LinkedIn: Collectief voor Stadsverwildering