De biologische groentetuin en ontmoetingsplek Oogst met mij mee pakte echt uit op de NL Doet dag. 6 groentebakken werden verplaatst, onkruid werd gewied,... Oogst met mij mee

De biologische groentetuin en ontmoetingsplek Oogst met mij mee pakte echt uit op de NL Doet dag. 6 groentebakken werden verplaatst, onkruid werd gewied, een terrasje aangelegd. Kortom een hoop werk. Ondertussen gonsde ook de buitenkeuken van de activiteiten. Pinar Coskun als super chef kok maakte wonderlijke dingen met de vruchten van de tuin. We bewonderen de nieuwste aanwinst, een pizza bakoven op hout gestookt.

Ogenschijnlijk is het een roestbak, een soort ketel met pijp erop. Onderaan is de stookplek en daarboven met deurtje het rooster voor de pizza’s. De rook dartelt rond de pizza’s en zorgt voor een authentieke smaak. Het ding is geweldig.

In een mum van tijd worden de 210 graden gehaald. Uiteraard is de pizza met beleg een eigen maaksel. Zeker 40 bewoners zitten op strandstoelen lekker te keuvelen. Even rust na de storm. Elke zaterdag wordt er geklust. NL Doet is geen uitzondering bij de werkbijen.

De deelnemers zijn een bijzonder gemengd publiek, multicultureel, oud en jong en een paar hippies. Het is echt heel gezellig. Zullen we het een klein paradijsje noemen? De oven is nu ingewijd en gaat een rol spelen in het op handen zijnde ‘Agniesebuurt Bakt ’.

Tutti frutti
Theo Coskun komt terug van een stadhuis bijeenkomst over de fameuze 35 wijkraden wat op 17 juni zijn beslag moet krijgen.

Hij vertelt enthousiast over de pruimen- kersen- en vijgenbomen. Leuk detail zijn  de kromme worteltjes uit de kas te wijten aan de harde aarde. Het tuinwerk loopt niet altijd over rozen. Slakken, kikkers en papegaaien zijn concurrenten die ook wat lekkers lusten. In september komen weer de druiven.

‘Op dit moment maakt Pinar heerlijke brandnetelsoep, zegt Carla,wist je dat de vlinders eieren leggen op de brandnetels?’ Theo wijst trots op de grote komkommers die de tuin produceert. Carla kent de namen van de Laurentius studenten die Kralingen verlieten om een handje toe te steken.

Pinar vertelt dat ze 95 % van wat er in de kast groeide hebben uitgezaaid : doperwtjes, boontjes, herfst knolletjes, postelein waarmee pesto wordt gemaakt.

Wat groeit er niet allemaal in mijn tuin? De natuur doet het meeste maar je moet wel een handje toesteken.