Wel 30 vrijwilligers van Groengoed en de buurt waren opgekomen om het Rottekwartier fundamenteel te vergroenen. Daniel Opbroek gaf de briefing. ‘Eerst pakken we... Rottekwartier krijgt parkallures

Wel 30 vrijwilligers van Groengoed en de buurt waren opgekomen om het Rottekwartier fundamenteel te vergroenen. Daniel Opbroek gaf de briefing. ‘Eerst pakken we de Noordplein 12 omgeving aan en vervolgens wordt de hele Hofdijk getransformeerd.’

Wel 6 professionals had Daniel bij zich, mannen die al meer met dit bijltje gehakt hadden. Het werd een feest van tegelwippen. 33.500 kilogram aan tegels werden op die fameuze 8 oktober weggehaald om plaats te maken voor beplanting.

Hierdoor kunnen 25.000 liter water vastgehouden worden, wat opwarming in de buurt tegen gaat. Daarnaast is een groen tapijt wel veel aantrekkelijker. Wel 20 kruiwagens en evenveel schoppen, spaden, rubberen hamers, schepjes en handschoenen stonden ter beschikking van de actievelingen die over de buurt uitwaaieren.

De actievoerders werden door Wil, Hamid en Esmeralda verwend met koffie en thee en op de middag met diverse broodjes van humus tot kaas met ei, tonijn en tuinkruiden. We stonden met bewondering te kijken naar het snelle werk en de perfecte afwerking.

De tegels werden afgevoerd naar afgesproken plekken waar ze werden opgestapeld. Gemeentewerken voert ze verder af en gaat over tot recyclen. De Marokkaanse buurman is vloertegellegger geweest, voor hem is dit werk een fluitje van een cent.

Ook de dames lieten zich niet onbetuigd, met de kinderen samen vlogen de tegels eruit. Opzienbarend zijn de tuin bij het uitzendbureau Rottestraat en de entree van het binnenterrein Noordplein. De lange brede strook langs de Hofdijk is booming.

Op 15 oktober werd de aarde aangebracht en een hele berg aan planten ging de grond in onder bewonderende blikken van de wandelaars.