Tekst: Frank Zwinkels “Telkens als ik uit het raam naar buiten keek, dacht ik: ‘Jeetje, wat een hoop stoeptegels!’” Karin Dietvorst woont in een... Van grijze stoeptegels naar groene plantenvakken

Tekst: Frank Zwinkels

“Telkens als ik uit het raam naar buiten keek, dacht ik: ‘Jeetje, wat een hoop stoeptegels!’” Karin Dietvorst woont in een appartement aan de Gordelweg boven het Gezondheidscentrum. Van haar uitzicht werd ze niet vrolijk; een kaal, leeg, grijs, ongezellig plein met heel veel stoeptegels. “Eind 2021 (?) heb ik het initiatief genomen om het plein te gaan vergroenen.”

Karins idee voor een groen plein valt in goede aarde bij de gemeente. Haar buren Sabina, Rianne en Annet zien zo’n vergroening ook zitten en sluiten zich bij haar aan. Van de gemeente mogen ze een plan maken voor het plein.

“Met stoeptegelkrijt hebben we toen vakken op het plein getekend, om een beeld te krijgen van de mogelijkheden.” Na overleg met de landschapsarchitect van de gemeente en met Stadsbeheer is gekozen voor een plan met twee rechte groenvakken – één smaller, één dieper – die niet helemaal symmetrisch liggen.

Verschillende kleuren
Sabina vertelt: “Toen zijn we met z’n vieren een avondje gaan puzzelen welke planten we in de vakken zouden willen. We wilden vooral planten die verschillende kleuren bloemen zouden geven en op verschillende hoogtes zouden bloeien. De gekozen planten zijn allemaal winterhard.

Onze favoriete planten waren verbena, de oranje echinacea en natuurlijk lavendel, want die ruikt zo lekker bij de nieuwe bankjes op het plein. We hebben zelf de compositie gemaakt waar welke planten zouden komen. Zo zijn de vakken lekker afwisselend geworden qua kleur, hoogte en groenblijvers of bladverliezende.”

Karin voegt toe: “We hadden 100% invloed op het hele project. Binnen een half jaar is alles gerealiseerd wat we wilden: de vakken zijn aangelegd en de planten gepoot. Ja, tof dat de gemeente het project zo heeft omarmd en de complimenten aan wijknetwerkers Sanne en Sam voor hun positieve bijdrage aan het snelle proces.”

Onderhoud
“We kunnen er nu iedere dag van genieten. Maar de groenvakken moeten dan wel goed bijgehouden worden. Met ons groepje bewoners hebben we het zelfbeheer over de vakken. Om de zoveel weken plannen we een ochtend, of in de zomer een avond, waarop we de vakken gaan onderhouden.

Dat betekent vooral onkruid eruit halen en het zwerfafval verwijderen. Sommig onkruid, zoals komkommerkruid en klaprozen, laten we nog even staan voor de bijtjes en vlinders”, geeft Sabina ons nog een groene tip. “En natuurlijk kletsen we tussendoor ook gezellig onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers.”

Complimenten
Karin en Sabina merken dat de verandering op het plein iets in de buurt teweeg heeft gebracht. “We krijgen veel complimenten van langslopende bewoners als we in de groenvakken bezig zijn. ‘Het is hier mooi geworden zeg’, ‘Jullie zijn goed bezig’ of ‘Wij zijn er blij mee’, zijn de reacties die we krijgen. Sabina en Karin benadrukken: “De tuin is niet alleen van ons, hij is echt van de buurt.” En die betrokkenheid van omwonenden blijkt ook. “Buiten ons om zijn er ook andere mensen die het zwerfafval uit de vakken opruimen als ze een keer langslopen, dat is super.”

Oproep
“Blij en trots zijn we met het resultaat. We zouden het superleuk vinden als anderen zich bij ons aansluiten om de groenvakken netjes te houden. De volgende keer dat we weer met onze groep op het plein aan de slag gaan, zullen we aangekondigen op de Facebookpagina van Liskwartier en van de Bergsingel. Kom dan gezellig langs.”