



Kees Donker
Kees Donker werd geboren in de 1e Pijnackerstraat 34 A boven de schoenmaker. Zijn ouders hadden een bescheiden inkomen. Kees ging regelbare hoogspannings aandrijvingen studeren aan de MTS in de Witte de Withstraat en daarna de avond HTS.
Hij moest erbij werken en organiseerde onder andere een popfestival. In het Oude Westen maakte hij een woelige studententijd mee. Donker wordt uiteindelijk directeur services bij IBM en leeft een paar jaar in Parijs. Hij woont nu in de Zwartjanstraat recht tegenover Chateautjes. De Zwart Jan is multicultureel, je kan er alles krijgen.
Kees komt op als onafhankelijk kandidaat en zat o.a. in de klankbordgroep verkeer. Een veelheid van ambtenaren overschaduwt soms de bewoners inbreng. Donker ervaart in de straat vriendelijkheid van links naar rechts. De wijkraad is het contact tussen bewoners en gemeente, bewoners willen meedenken.
De buurt moet een ziel hebben, een omgeving zijn waarin mensen kunnen functioneren, wonen en leven.
Als je contacten hebt in de buurt weet je haarfijn dat je sommige dingen niet moet doen en andere wel. Communicatie is belangrijk. Zonder duidelijke reden worden op de Zwart Jan 20 parkeerplaatsen afgesloten voor een reclamefilmpje. ‘ Ik praat met bewoners, studenten en winkeliers in de buurt. Woningen staan soms 3 maanden leeg, waarom? vertel het, en woningen worden ook als investering opgekocht.
De wijkraad moet proactief zijn, initiatieven nemen.’ Donker legde o.a. contact met de moskeeën in de Erasmusstraat en de Jensiusstraat. Hun wensen lopen parallel, groen en veilig, geen vuil op straat. Winkeliers hebben ook een sociaal maatschappelijk effect. Kees maakt zich zorgen om bewoners onder de inkomensgrens.
Er is veel ellende en eenzaamheid. We hebben de plicht om het voor hen om te nemen. Kees helpt jonge ondernemers met hun businessplan. Hij is 6 jaar lid van de ondernemers klankbordgroep van de Kvk geweest. Zo maakte hij een marketingplan voor een jonge derde generatie paprikateler.
Naast zijn woning in de Zwartjanstraat wordt het gat gevuld door een jonge architect die kantoor en woningen combineert,een prachtig plan . Speerpunten van Donker zijn : Onderhoud van de publieke ruimte, efficiënte taallessen voor nieuwkomers om isolatie te voorkomen. De buurt moet een ziel hebben, een omgeving zijn waarin mensen kunnen functioneren, wonen en leven.

Rabia Genc
Rabia Genc kwam 6 jaar geleden wonen in de nieuwbouw van de Bloklandstraat. Met enkele buren wist ze van het woonblok een hechte gemeenschap te maken. Oude en nieuwe bewoners verenigden zich in het buurtteam Nieuw Noord.
Het was een heerlijk straatfeest met oud en jong, nieuw en oud. De hele straat stond vol standjes. Daar bleef het niet bij, nieuwjaar en kerst werden gevierd. Met Pasen werd het eieren rapen. We zien Rabia aan het wafels bakken tijdens een groot feest.
Buurtteam Nieuw Noord weet ook de oudere bewoners te betrekken. Spetterend was de geveltuinendag en de koningsdag met kleedjes voor ieder huis. Rabia komt uit een ondernemende familie. “Harran is van mijn broertje. We proberen ook als familie ons steentje bij te dragen aan de wijk”.
“Ik wil graag dat kinderen en volwassenen veilig kunnen oversteken. Dit kan door meer zichtbaarheid van veilige oversteekplaatsen.”
Ze studeerde economie in Rotterdam en heeft een financiële achtergrond. Haar motivatie om zich kandidaat te stellen voor de wijkraad is een leuke buurt te creëren met verkeersveiligheid en een schone buitenruimte.
“Ik wil graag dat kinderen en volwassenen veilig kunnen oversteken. Dit kan door meer zichtbaarheid van veilige oversteekplaatsen.” Zelf heeft Rabia twee kinderen, één van 4 jaar en één van 6 jaar. Het moet een buurt worden waarin je oud wilt worden, een buurt waar je blijft omdat je wil blijven.
Het Oude Noorden is een leuke Rotterdamse wijk met speeltuinen, mooie straten en gezellige horeca. De Benthuizerstraat is een levendige straat. Mooi zijn de groen gele linten in de Benthuizerstraat die van de straat een eenheid van maken. Rabia is een doener, met de hele buurt aan de slag, handen uit de mouwen, voeten in de klei.
Het moet van onderaf gebeuren, praten met de buren en vragen aan de buren.

Martha Harel
Martha heeft een financiële achtergrond en werkte 28 jaar voor een Amerikaanse bank, in de Treasury en daarna als Chief of Staff. Een aantal jaar dreef ze een Bed en Breakfast aan het romantische Pijnackerplein, waaruit haar sociale karakter blijkt.
22 jaar geleden kwam ze in het Oude Noorden wonen en was vanaf het begin actief in de buurt. Groen, schoon en heel waren toen al haar aandachtspunten. 10 jaar was ze voorzitter van de bewonersvereniging Pijnackerplein, waarmee ze tal van evenementen organiseerde.
Goede contacten werden opgebouwd met de toenmalige deelgemeente. Vanaf oktober 2019 is ze wijkraadslid en heeft ze zich ingezet voor alles wat nodig is in de wijk. Haar aandachtspunten zijn BWB (bouwen, wonen en buitenruimte) en (verkeers)veiligheid, maar ze aarzelt ook niet om onderwerpen aan te pakken die voorbij komen.
Van 2014 t/m 2016 was ze bestuurslid van de ondernemersvereniging Noorderboulevard. Ze zet zich in voor bewoners en ondernemers. Ze toont altijd interesse in de mens. De winkelstraat is het visitekaartje en moet schoon en heel zijn met goed onderhouden groen. Martha maakte zich ook sterk tegen te veel verkamering van panden in dezelfde straat.
Veel pikt ze op uit gesprekken met bewoners en probeert er wat mee te doen. Martha heeft een brede interesse. Ze zit ze ook in de verkeerswerkgroep Noord Breed. Ze is oplossing en resultaat gericht. Harel laat het niet los vóór het opgelost is. Zo kregen bewoners en wijkraad eindelijk toezeggingen op hun voorstellen om de Zaagmolenstraat verkeersveilig te maken. Op korte termijn wordt o.a. het zebrapad verlegd en komt er een doorgetrokken streep.
Toezeggingen op voorstellen voor middellange- en lange-termijn acties staan nog uit. De insteek is meer ruimte voor de fietser en meer toegankelijkheid voor gebruikers van deze straat. Voorstellen hiervoor zijn gedaan in een ongevraagd advies. Ongevraagde adviezen richting college zijn belangrijk. Als bewoners of ondernemers contact met haar maken, probeert Martha altijd snel en adequaat te reageren.
Communicatie is haar talent, ze is eerlijk en transparant. Ze zoekt samenwerking met velen uit de wijk, gebiedsorganisatie, clusters, wijkraad collega’s, netwerken. Fiets parkeren is belangrijk, zeker als je minder auto’s in de wijk wilt. Maak fietsenrekken met een verdieping op een plek waar het kan, bijvoorbeeld tegen een muurtje.
Als je een auto wil delen met iemand of meerdere personen uit een andere wijk, maak dan ook meerdere bewoners parkeervergunningen mogelijk op hetzelfde kenteken. De auto kan tenslotte maar op 1 plek staan. Harel slaagde erin bewoners bij elkaar te brengen. Ze wil gemeentelijke diensten inspireren soms anders te denken en niet altijd direct te zeggen, “neen, zo doen we het altijd” of “dit is niet de Rotterdamse stijl”. Ook wil Martha niet maanden wachten op een antwoord.
Daardoor wordt ze soms als lastig gezien. Het armoedeprobleem staat bij Martha ook hoog. Veel mensen hebben het nu moeilijk en krijgen het steeds moeilijker. Hier moet meer aandacht voor komen. Martha wil bewonerspanels die de wijkraad en het gemeentebestuur voeden. Daar heeft ze tijdens Covid-periode kleinschalig ook al mee geëxperimenteerd.
Communicatie is haar talent, ze is eerlijk en transparant. Ze zoekt samenwerking met velen uit de wijk, gebiedsorganisatie, clusters, wijkraad collega’s, netwerken.
In verband met klimaatverandering maakt ze zich ook hard voor meer waterpunten op pleinen en plekken waar bewoners verblijven en kinderen spelen. Voor senioren en mensen die niet zo ver meer kunnen lopen, mogen er best meer bankjes komen. Wijk aan Zet moet ook echt Wijk aan Zet worden!
Nu wordt er nog erg veel ambtelijk bepaald wat er in een wijk gebeurt. Goede open samenwerking met alle spelers in de wijk is noodzakelijk om resultaten voor de wijk te boeken. Martha is één van de meest actieve en betrokken wijkraadsleden.

Mireille Jacques
Mireille kent het Oude Noorden als geen ander. 15 jaar werkte ze voor Cineac Noord, dat was de wijktelevisie in Rotterdam Noord. Ze maakte tal van reportages over het spannende Oude Noorden en kent de ins en outs.
Nog steeds maakt ze filmpjes over bewonersinitiatieven ook al is Cineac Noord ter ziele. Daarnaast is ze docent taallessen NT2 aan anderstaligen. Ze werkt aan analfabetisme en laaggeletterdheid. Ook zit Mireille in het bestuur van het Huis van de Wijk het Klooster, het mooiste in zijn soort.
Waarom wijkraadslid worden? ‘Door het maken van reportages vind ik overal wat van en besloot nu er ook actief iets mee te gaan doen.‘ Het Oude Noorden is erg leuk, van de onveiligste wijk van Nederland werden we de hipste. De sociale mix is prachtig maar het mag niet doorslaan. Het moet geen yuppenwijk worden.
Er moet ook plek zijn voor lagere inkomens. Een mix van laag en hoog, een mix van culturen, zo hoort het te zijn. ‘Je kan in het Oude Noorden alles krijgen wat je nodig hebt, een variatie van winkels en restaurants. Je moet uitkijken dat je niet blijft plakken en nergens anders in de stad komt.’ Mireille ziet de wijkraad als doorgeefluik naar bewoners en vice versa naar de politiek.
‘Door het maken van reportages vind ik overal wat van en besloot nu er ook actief iets mee te gaan doen.‘ Het Oude Noorden is erg leuk, van de onveiligste wijk van Nederland werden we de hipste.
Haar motto is: ‘Met jou, voor jou!’ Groen, schoon en circulair, zoals GFT bakken in de wijk, zijn belangrijk. Stadsparkjes en groentetuinen in zelfbeheer zoals het Wilgenplantsoen dragen bij aan een betere en gezondere leefomgeving en zorgen voor verbinding. Kunst en cultuur staan voor Mireille hoog in het vaandel.
Vooral het ontwikkelen van jong talent is belangrijk. Daarvoor moeten er onder andere meer muziekoefenruimtes komen. Mireille wil ook actief signaleren. Een voorbeeld was het signaleren van een magnetisch veld in de Agniesestraat in de tijd dat Cineac Noord daar was gehuisvest. Bewoners hadden door dit veld al jaren problemen met apparatuur.
Het veld verdween op oudejaarsavond toen de trams niet reden. De elektriciteitskabels van de tram bleken door de Agniesestraat te lopen en heeft geleid tot het verleggen van de kabels naar de Noordsingel. Muziek en theater in de openbare ruimte zoals bij de Noordse feesten is een must.
En wat te denken van een filmhuis waar ook jong talent wordt gevormd ?
Vervolg kandidaten op de volgende pagina