Mohammed is 47 jaar, heeft vier kinderen en woont zeven jaar in het Oude Noorden. Hij is docent maatschappijleer op het Zadkine. ‘Als je... Maak kennis met kandidaten wijkraad Oude Noorden

Mohammed Menouar

Mohammed is 47 jaar, heeft vier kinderen en woont zeven jaar in het Oude Noorden. Hij is docent maatschappijleer op het Zadkine. ‘Als je maatschappijleer doceert, moet je zelf ook het goede voorbeeld en je engageren.

Immers een goed voorbeeld doet volgen.’ In zijn vrije tijd is Mohammed vrijwilliger voetbalcoach bij Alexandria 66, waar hij graag ook zelf voetbalt. Ander vrijwilligerswerk doet hij bij Motto, een van de projecten van Samen010, een organisatie waarbij kerken en vrijwilligers zich inzetten voor kwetsbare mensen.

Een van de kwetsbare doelgroepen waar hij zich op wil gaan richten, zijn de jongeren. Een op de drie jongeren kampt met slechte gevoelens. Dit is zorgelijk. Als statement tegen de verrechtsing van de samenleving en discriminatie sloot Menouar zich aan bij DENK, Rotterdam is er voor iedereen. Mohammed vindt de samenwerking en de opstelling van de wijkraad prettig.

Het was eenheid in verscheidenheid. Hij hoopt op weer zo’n diverse wijkraad. Mohammed stelt zich kandidaat voor een tweede termijn, omdat hij zijn uitdagingen nog niet heeft voltooid, bijvoorbeeld het activeren van bepaalde doelgroepen en armoedebestrijding.

Mohammed schetst hoe armoede ook andere sociale kwesties met zich meebrengt: gezondheidsproblemen, hogere zorgkosten, een krappe woonsituatie en minder kansen om mee te doen in de samenleving.

Mohammed vindt de Oogstmarkt op het Noordplein, waar alle kleuren en geuren bij elkaar gebracht worden een succes waar het Oude Noorden trots op moet zijn.

De corona pandemie heeft laten zien hoe fysiek en mentaal kwetsbaar we zijn, zeker voor de kwetsbare doelgroepen. Daarom zal hij zich inzetten voor het bevorderen van de gezonde leefstijl van de Oude Noorderlingen, gezonder eten en meer bewegen.

Immers voorkomen is beter dan genezen. Ook veiligheid vindt Mohammed belangrijk. Veel inbraken en diefstallen worden niet gemeld omwille van de bureaucratische procedures. Een ander punt dat hij aankaart is het beter benutten van de pleinen.

Vooral het Noordplein gaat hem aan het hart. Hij is blij met ‘Stichting Noordplein’, initiatief van bewoners en horecaondernemers die mooie plannen hebben met het plein. Mohammed vindt de Oogstmarkt op het Noordplein, waar alle kleuren en geuren bij elkaar gebracht worden een succes waar het Oude Noorden trots op moet zijn.

Tenslotte wil hij de culturele sector steunen, daar zijn de laatste jaren klappen gevallen. ‘Cultuur zorgt ook voor verbinding’.


Bob den Ouden

Bob den Ouden woont als 25e jarige 6 jaar op de Noordsingel. Het is zijn eerste woning als student economie en sociologie aan de Erasmus universiteit. De beide studies is hij momenteel aan het afronden.

Hij komt uit Willemstad in Noord- Brabant. Bob heeft ook een oom die in Willemstad op Curaçao woont. Om de 2 jaar gaan ze er naartoe. Zijn vader maakt dan steevast de grap: ‘We gaan weer naar Willemstad.’ Bob’s opa was scheepstimmerman. Zijn vader hield zich bezig met het bunkeren van olieschepen in de Botlek.

Een echte havenfamilie. Opa’s linkse instelling inspireerde Bob. Den Ouden wil het in de wijkraad opnemen voor de bewoners die niet goed de weg weten. Hij wil op zoek gaan naar de mensen die het nodig hebben.

Hij wil niet alleen een wijkplan maken dat in de la blijft liggen zonder link naar de echte politiek die nu uit de wijken is weggetrokken. Zijn speerpunten zijn: geen vuilnis op straat en fietsenstalling in de buurten.

Opvallend is dat hij ook bijles geeft aan kinderen met een leerachterstand. Bob wil mensen opzoeken die niet in beeld komen. Veel mensen zijn boos en weten de weg niet. Den Ouden wil gemeenteraadsleden aan de arm trekken.

Hij wil niet alleen een wijkplan maken dat in de la blijft liggen zonder link naar de echte politiek die nu uit de wijken is weggetrokken. Zijn speerpunten zijn: geen vuilnis op straat en fietsenstalling in de buurten. Het Oude Noorden verandert. De gemeente heeft dat niet in de gaten.

Als je minder auto’s wil, moet je plaats kan voor fietsen. Studenten in de wijk gaan richting tram 7 bij de Noorderbrug. Waar moeten die fietsen naartoe? Bob wil van de straat zijn, naar de mensen toe gaan. Een paar jaar lang zat hij in het bestuur van de Jonge Socialisten.

Hoog opgeleide ambtenaren snappen vaak de jongeren niet. Bob wil vanuit de wijk lijntjes leggen naar de politiek. Het Stadhuis maakt plannen. Bob wil de wijkwensen verkopen, als een plan van het Stadhuis. We moeten zorgen voor creatieve oplossingen.

Bewoners moeten de deur uitkomen en verdienen door de gemeente goed geïnformeerd te worden. De Wijkraad kan hier een schakel voor zijn. Beleid moet uitgelegd worden.

Het Oude Noorden transformeert. De gemeente evolueert niet mee en toont weinig daadkracht.


Lieke van der Pol

Lieke (die/diens, 23 jaar) studeert Liberal Arts & Sciences en focust daar op politieke filosofie en psychologie. Na het afronden van deze bachelor wilt die een tussenjaar nemen om een bestuursjaar te doen bij DWARS landelijk (GroenLinks Jongeren).

Bij DWARS Rotterdam-Rijnmond is die al twee jaar secretaris geweest en ook is Lieke secretaris van de landelijke DWARS commissie genaamd Inclusie, Emancipatie & Diversiteit. Met deze commissie organiseert die evenementen met thema’s zoals Black Lives Matter, ramadan, queer-inclusie, en toegankelijkheid voor mensen met mentale als ook fysieke functiebeperkingen.

Van hieruit is de interesse in politiek gegroeid. Eerst dacht die “al die aandacht moet ik niet,” maar later zag Lieke dat je best veel goeds kan bereiken door je op een politieke manier met dingen te bemoeien. Specifiek wil die zich inzetten voor studenten en andere jongeren, maar ook voor queer mensen.

Lieke steekt ook de handen uit de mouwen. Elke zondag wordt er gekookt met de RATS Kitchen gratis voor iedereen die aanschuift. Ze doen dat met marktproducten die anders worden weggegooid.

Lieke woont al drie jaar in het Oude Noorden waar die verliefd op is geworden. Vooral Muziek op de Rotte en de andere muziekfestivals vindt Lieke leuk. Daarnaast steekt die ook de handen uit de mouwen. Bijna elke zondag helpt Lieke met koken samen met de RATS Kitchen op het Pijnackerplein, een groep die op zaterdag naar de markt gaat om producten op te halen die anders worden weggegooid.

Iedereen is welkom om een hapje mee te eten. Qua straten valt vooral de Zwart Janstraat in de smaak, omdat het een gezellige winkelstraat is met allerlei winkels en mensen. Lieke komt uit het Westland, maar vindt het Oude Noorden een veel gezellige plek om te wonen door de vriendelijke mensen.

Van der Pol wilt in de wijkraad vooral focussen op vergroening, gelijke representatie voor iedereen, en het tegengaan van gentrificatie, een fenomeen waardoor veel originele wijkbewoners de wijk uit worden geduwd.

Vergroening op een manier waardoor er veel biodiversiteit is, is belangrijk voor vlinders en bijen, als ook voor verkoeling van de stad tijdens de zomer. De overvolle afvalbakken en het zwerfafval zijn voor veel bewoners een heikel punt en Lieke ergert zich er ook erg aan.

Die zal contact zoeken met de groengroepen die nu al actief zijn in de wijk om samen na te denken over deze problemen.


Kirsten van der Stelt

Kirsten heeft geen echt favoriete plek in de wijk. Het liefst loopt ze elke dag met de kinderwagen door heel de wijk.

Bijvoorbeeld op zaterdag loopt ze graag langs de Rotte, naar het Noordplein voor de Oogstmarkt, een drankje doen bij de Postiljon om vervolgens te lunchen bij Sofra. De diversiteit aan plekken maakt voor haar de wijk ideaal. De pleinen in het Oude Noorden zijn verbonden door een kindvriendelijke route met fabeldieren aan de lantaarnpalen.

‘Mijn wens is een diverse groene, schone en gezellige wijk waar iedereen zichzelf kan zijn.’ Kirsten droomt van een wijk die naast de huidige positieve punten nog fijner wordt om in te leven en wonen. Door minder vuil op straat en daardoor een prettigere woonbeleving.

Daarnaast vindt Kirsten dat jongeren nog meer ruimte mogen krijgen en gestimuleerd worden om zichzelf te ontplooien. ‘Er is veel talent onder de bewoners. Door samenwerken komt dit het beste bovendrijven.

‘Mijn wens is een diverse groene, schone en gezellige wijk waar iedereen zichzelf kan zijn.’ Kirsten droomt van een wijk die naast de huidige positieve punten nog fijner wordt om in te leven en wonen.

Zo kunnen we met verschillende instanties en bewoners vanuit verschillende perspectieven ervoor zorgen dat ieders input wordt gehoord en meegenomen, zodat de wijk voor al deze verschillende groepen leefbaar is.’ Kirsten is één van de Vrienden van het Klooster.

Als bestuurslid is ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het Huis van de Wijk het Klooster, ongetwijfeld het mooiste in zijn soort.

Het gebouw heeft een balie voor formulieren en afspraken met de sociale raadsman, kinderactiviteiten, culturele evenementen, taallessen en een heuse muziekschool. Dit toont haar belangstelling voor jong talent.


Vervolg kandidaten op de volgende pagina