Mireille Jacques zit sinds twee maanden als nieuw lid in de wijkraad. Twee jaar geleden stond ze op de kieslijst maar helaas viel ze... Geef de wijk raad…

Mireille Jacques zit sinds twee maanden als nieuw lid in de wijkraad. Twee jaar geleden stond ze op de kieslijst maar helaas viel ze net buiten het aantal benodigde stemmen. Twee jaar later is de verloop van de wijkraad zodanig geweest dat Mireille er nu toch in is gekomen.

Maar wie is zij eigenlijk en wat drijft haar om actief voor de wijk te worden. Op een middag waarbij donkere wolken zich even leken samen te pakken maar toch door de zon werden verdreven spraken wij haar op het terras van Bar Benthuis. ‘Ik woon hier nu veertig jaar, ik kwam uit Bospolder-Tussendijken al leg ik graag de nadruk op Tussendijken.

Bospolder had altijd een slechte naam en werd snel in verband gebracht met schietpartijen en geweld. Ik ben geboren in de flats bij de markt tussen Bospolder en Spangen en wij stonden een beetje bekend als de kakkers van die omgeving. Ben zelfs een keer gepest toen ik met een bibliotheekboek liep. Ik ben in Noord gekomen doordat mijn broer hier woonde, ik vond het altijd erg leuk.

De Zwaanshals had van die leuke winkeltjes met tweedehandskleding en dat soort dingen, altijd gezellig. De laatste jaren denk ik wel dat het aantal bakfietsen wat minder kan maar aan de andere kant is de goede mix ook wel een leuk karakter van Noord.

Zolang het niet te ver doorschiet en er ook plek blijft voor sociale huurwoningen. Ik zie sociale woningbouw te weinig terugkomen in deze wijk die officieel een arbeiderswijk is.

Het fijnste vind ik dat je overal dichtbij zit en er een goede multiculturele mix is.’ Op de vraag wat voor haar de fijnste plek is hoeft ze niet lang na te denken: ‘de Rotte, het gevoel dat alles lekker stroomt en de buitenlucht. Heerlijk is dat.’Mireile geeft NT-2 lessen, Nederlandse taal aan anderstaligen en vindt het daarnaast erg leuk om zich bezig te houden met Buurt-Tv.

Met buurt-tv brengt zij de pareltjes, zowel personen als evenementen, in beeld en probeert de wijk filmisch te vangen. Waar Jules Deelder ooit schreef dat Rotterdam niet te filmen is lukt het haar wel om juist dat echte te pakken. Mireille heeft acht jaar lang ook in het bestuur van het Klooster, huis van de wijk aan de Ruivenstraat, gezeten maar is daar mee gestopt.

In het bestuur van het Klooster is zij terecht gekomen doordat Sanne, toenmalige culturscout, haar kende van Cineac Noord. Na acht jaar is het tijd voor iets anders en toen diende de wijkraad zich aan.

Meer groen Route du Nord

‘Het leuke van de wijkraad vind ik dat je op een constructieve manier mee kan praten over het reilen en zeilen in de wijk en op de hoogte blijft van wat zich hier afspeelt. Mijn wens is om mij vooral te gaan richten op groen in de wijk. Er mag veel meer groen in Noord komen.

In de heer Kerstantstraat mogen best wel wat tegels uit de grond om plaats te maken voor een meer groene omgeving. Het Oude Noorden heeft van alle wijken in Noord de meeste stenen. Ook wil ik mij bezig gaan houden met kunst en cultuur. Ik heb het idee dat er nog teveel creatievel bewoners in de wijk te onbekend zijn. Daarnaast mis ik in Rotterdam nog steeds het Dunyafestival en ik denk dat er voor zo’n festival een plek is in Noord. Maar laat ik klein beginnen en een cultuurborrel organiseren.

Hier kan hopelijk een werkgroep uit ontstaan en samen met de werkgroep kunnen we vervolgens mooie dingen realiseren. Dunya in het klein op het Pijnacker- of Johan Idaplein hoe leuk kan dat zijn.’ We praten even door over kunst en cultuur, Mireille vindt Bluegrassfestival en het Noorderdicht erg leuk maar mist vooral Route du Nord, de ooit zo leuke kunstroute in Noord. “Het mooie van Route du Nord was dat er echt aandacht was voor de kunstenaars en artiesten uit Noord. De wijk dacht ook echt mee.

Zo’n brainstormgroep zou ik weer graag willen. Dus stuur mij een mail als je mee wilt denken, samen kunnen we meer. Er mag ook best wel meer gebeuren in de buitenruimte. Het is jammer dat het Keti Koti niet meer op het Pijnackerplein is. Het is wel in het Atrium van het Jan van der Ploeghuis maar dan bereik je veel minder mensen, zoek toch de buitenruimte op dan bereik je de wijk.’

Mireille is zich er van bewust dat te weinig bewoners echt betrokken zijn maar wel klagen. ‘Ik hoop dat mensen vaker naar de vergaderingen komen. De data zijn te vinden op de website van de gemeente Rotterdam en daar is tevens de agenda te vinden. Een wijkraad heeft echt de bewoners nodig. Blijf niet roepen dat een wijkraad niet zichtbaar is wanneer je zelf niet naar de vergaderingen komt.

Wijkraadsleden Oude Noorden

Op dit moment bestaat de wijkraad uit Martha Harel, Kirsten van der Stelt, Bob den Ouden, Anja Berkelaar, Ahmed Dikbas, Cees Donker en dus Mireille Jacques. Tenslotte stellen wij haar de vraag wie er van de wijkraad als volgende aan de beurt zou moeten zijn om zich voor te stellen: ‘Ik zou Cees Donker kiezen en hem dan vragen wat zijn passie of drijfveer is om in de wijkraad te gaan.’