

Jacco Bakker in Noord, een interview
Wijkraden januari 15, 2025 Joop Bastinck

16 jaar geleden startte Jacco Bakker als wijkregisseur in Bergpolder. Hij mocht daarna Liskwartier en Blijdorp bedienen, nog later stapte hij over naar Agniesebuurt/ Provenierswijk. Vanaf 2014 ging hij als gebiedsmanager verder in deze wijken en leerde hij veel van ondernemende types in ZOHO, het voormalige bedrijventerrein in de Agniesebuurt. In 2018 kreeg hij het Oude Noorden in handen. Aanvankelijk zat hij met zijn team twee hoog op het Eudokiaplein, nu werken ze vanuit de Wijkhub aan de Hooglandstraat 65.

Jacco ziet zijn werk als mensenwerk, hij wil de mens, de bewoner centraal stellen. Zijn doel is het creëren van samenwerking, een community. Hij heeft in de afgelopen periode veel geleerd en kan inspirerend werken.
De Wijkhub Oude Noorden is wel een succes en dat geldt ook voor de drukbezochte afgelopen informatiemarkten en de periodieke katern in deze krant, de Noorderlink. Het gaat om de bewoners, dat wil Jacco voor het voetlicht brengen.
Het is te hopen dat de gemeente niet weer wat nieuws bedenkt. Je kan tegenwoordig niet meer alles van de overheid verwachten. Zij kan niet alles oplossen. Er wordt fors bezuinigd. ‘We moeten het met zijn allen oplossen en zelf in actie komen’, meent Jacco.
De gemixte bevolking stemt hoopvol. Bij bewoners spelen thema’s als verkeersveiligheid en vervuiling. Je kan het glas halfleeg zien of beter halfvol. Een goed voorbeeld is de werkgroep Schoon Genoeg, die acties aanjaagt in de wijk. Het constructieve is belangrijk. Of het initiatief dat de Wijkraad neemt om met bewoners, professionals en de wethouder een team te vormen en niet wacht tot de gemeente een project start.
Waarderen van bewoners actie en initiatieven
Je moet niet altijd de formele weg volgen. Bewoners actie kan veel bewerkstelligen. In sommige gevallen juicht Jacco burgerlijke ongehoorzaamheid toe. Veel mensen praten graag en hij vraagt zich af of men dat soms niet als excuus gebruikt om niet in actie te komen. We houden elkaar regelmatig gevangen in gesprek.
Er is vaak minder oog voor de risico’s van niets doen, waardoor we moeilijk tot actie over gaan. In ZOHO heeft Jacco geleerd dat je bewonersinitiatieven de ruimte moet geven. Je moet kiezen voor de doeners, dingen doen is ook heel bevredigend en leuk! Bakker verdiepte zich in groepsdynamica. Ze brengt je in verleiding om iets te doen wat je nooit doet, dat is spannend, maar ook heel leerzaam.

Richt je op wat verbindt. Vaak heeft Bakker zaken opgestart, maar je hoeft niet altijd de trekker te zijn. We moeten met zijn allen de bewoners die initiatieven indienen waarderen.
Er niet te veel over zeuren, dat neemt het enthousiasme weg. Mensen moeten milder worden en niet alle ambtenaren over één kam scheren. Laat ons samen oplossingen zoeken, samen zijn we sterk. We moeten het ook niet te snel opgeven. Op de informatiemarkt komen mensen tot elkaar, ze praten met elkaar.
Na verloop van tijd willen ambtenaren tot het circuit behoren. Jacco is geen beroepsvergaderaar. Het technische laat hij aan de beleidsmensen over. Zijn aandacht gaat naar wat belangrijk is voor de bewoners. Hun inbreng is fundamenteel, hun betrokkenheid is goud waard.
Je moet je kunnen losweken van het ambtelijk apparaat en bewegen richting bewoners toe. Bakker kijkt uit naar zijn klus nieuwe wijken in Feijenoord. Hij maakt zich zorgen dat mensen in armoede moeilijk te bereiken zijn. Jacco verlaat ons niet helemaal.
Hij is bezig een kookclub op te richten die een maandelijkse maaltijd klaarmaakt in de Bijkeuken van het Klooster. We wensen hem veel succes in de wijken Feijenoord en Entrepot Noordereiland waarvoor hij zich gaat inzetten.

Afscheid wijkmanager Jacco Bakker
Jacco Bakker neemt afscheid als wijkmanager na 16 jaar gewerkt te hebben in Noord, waarvan acht jaar in het Oude Noorden. Bewoners, collega’s en wijkraadsleden deden acte de présence. Jacco was van grote betekenis voor onze wijk.
Het Klooster had alle zeilen bijgezet om enige luister te geven aan het afscheid. Een volle zaal kon genieten van de heerlijke hapjes uit de Bijkeuken. Wraps met tonijn, gehaktballetjes in tomatensaus, pannenkoeken, gevulde komkommers, rolletjes met pesto en kappertjes, linzensoep, blanket, paprika rolletjes.

Naast het culinaire was er plaats voor spoken word door DUNYA van Cult Noord. In een prachtige performance legde ze de nadruk op het niet wegkijken.
‘Het eten van de rijken wordt weggehaald van de armen. Elke keuze is een oorlog in het klein. Zelfs dure zalen leiden tot groeiende haat. We luisteren niet meer. Onze oren zijn gevuld met onze eigen stem.Een optimistisch geluid, onze wijk is als een kerstboom die uitwaaiert met zijn brede taken vol lichtjes en bewoners wensen.
Kerst is geen solo, maar een feest van samen zijn, vertellingen en verlangens naar meer groen en meer poffertjes. De Noorderster geeft ons nieuwe dromen. ‘De wereld is niet compleet zonder jou’.
Wijkraad aan het woord
Jacco woonde zijn laatste wijkraadvergadering bij. Naast de bewoners inbreng: verkeersoverlast in Zaagmolenstraat en Soetendaalseweg, knallen van het vuurwerk, de zegen van de weggeef winkel werd Jaco verrast door de speech van Anja Berkelaar namens de wijkraad.

Jacco Bakker wordt geschetst als een mensenmens en een sportieveling. Hij kan relativeren en is tegelijkertijd bevlogen. Jacco kan meebewegen en doorvragen.
Hij is politiek gewiekst. Fenomenaal was zijn inzet voor het Noordplein dat weer feestelijk wordt verlicht. Hij verdedigde de burgerlijke ongehoorzaamheid van de Jensiusstraat die op de straat kalkten. Jacco had contact met veel bewoners. Wat wij niet wisten was dat Jacco ook een super kok is. Hij kreeg dan ook van de wijkraadsleden een heel boek met hun recepten.
‘Zo gaat hij nog aan ons denken.’ Jaco gaat naar de wijk Feijenoord, hij zal het creatieve Noord missen.