Marvin Biljoen, trotse voorzitter van de wijkraad Agniesebuurt, staat namens GroenLinks op plek 3 voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij stelde zich in 2018 kandidaat voor... Maak kennis met kandidaten gemeenteraad uit de buurt

Marvin Biljoen

Marvin Biljoen, trotse voorzitter van de wijkraad Agniesebuurt, staat namens GroenLinks op plek 3 voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij stelde zich in 2018 kandidaat voor de wijkraad omdat hij wilde verbinden, vernieuwen en vooruit gaan.

Daarvoor maakte hij de moeilijke periode mee waar bewoners en gemeente als kemphanen tegenover elkaar stonden bij het klimaatbestendig maken van de wijk. Aan de wateroverlast moest wat worden gedaan, maar de gemeente wilde alles top-down, van bovenaf bepalen. Marvin wist dit proces te keren tot een co-creatie waar bewoners een gelijke stem kregen.

Het was een lang maar succesvol project. Even opsommen: Het Benthemplein eerste waterplein van de wereld, de waterberging onder het Ammersooiseplein (SPONGE), doorlaatbare bestrating in de Banierstraat (AQUAFLOW), de regentuin bij ZOHO. Al deze unieke maatregelen werden uitgevoerd in de Agniesebuurt. ‘Wij leverden de bouwstenen. Heel Rotterdam gaat er nu mee aan de slag!’

Wethouder Karremans kwam op bezoek met Hoogheemraad Paul van de Eijnden, ze zagen dat het goed was. Meteen zie je de speerpunten van Marvin als kandidaat gemeenteraadslid: processen van onderop aanpakken met het oog op klimaatverandering. Wat Biljoen verder bezighoudt is de kansenongelijkheid, die mede door de corona crisis extra zichtbaar is gemaakt en zelfs is versterkt.

‘Kinderen gaan nog steeds zonder ontbijt naar school en je zal maar geen computer thuis hebben en van digitaal onderwijs verstoken zijn. We moeten wat deze ongelijkheid betreft als gemeentebestuur niet wachten op Den Haag. Als lokale bestuurder kan je hier het verschil in maken.’ Marvin vindt het heerlijk om onder de mensen te komen en neemt samen met zijn kinderen vaak deel aan activiteiten in de wijk.

Wat Biljoen verder bezighoudt is de kansenongelijkheid, die mede door de corona crisis extra zichtbaar is gemaakt en zelfs is versterkt.

Biljoen is wel kritisch over de toekomst van bewonersinitiatieven, met name het digitale stemmen baart hem zorgen. ’Ik ga dit proces monitoren.’ Ook vindt hij dat vergroening van het Hofbogen Dak ten goede moet komen aan de omliggende buurten. ‘Corona heeft van ons wandelaars gemaakt, we zijn het groen weer gaan waarderen en het liefst in de directe omgeving.’

Marvin wil ook meer waardering voor het MBO. ‘Het zijn de praktisch hoogopgeleiden die tijdens deze crisis onze samenleving draaiende hielden, zij met de cruciale beroepen.’ Op het bordje van de gemeenteraad komen ook de jeugdzorg en de toeslag affaire, wat hem nauw aan het hart gaat. Volgens

Marvin moeten we naar elkaar blijven omkijken, in dialoog gaan en samen bouwen aan een eerlijke, duurzame stad waar iedereen mee kan doen én mee mag doen.


Gwenaëlle Boyaval

Voor het eerst doet Volt mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Gwenaëlle Boyaval (verder als Gwen) staat op nummer 3 en woont op de Noordsingel. Ze is geboren in Frankrijk en kwam op haar 4de jaar met haar moeder naar Nederland.

Ze studeerde politicologie en internationale relaties in Brussel en werkt momenteel bij Akzo Nobel. In 2016 kwam ze door de liefde in Rotterdam wonen. Wat haar aantrok in Volt was het Europese verhaal en de positieve energie. De Volt Lijst bestaat uit 50% vrouwen en de volgorde op de lijst is om en om. Naast het Europese verhaal staat burgerparticipatie centraal.

Europees denken maar lokaal doen. Burgerinitiatieven bevorderen staat centraal. ‘Ik ben naar lokale organisaties gestapt. Wat kan de gemeente voor je doen. Hoe kunnen we als politieke partij helpen?’ Klimaat, zorg, jeugdzorg, sport en cultuur zijn de speerpunten van Gwen.

Daarom wil ze de boer op naar scholen en culturele instellingen. De beweging van onderop is te versplinterd. Wat in de ene wijk succesvol is, kan overgebracht worden naar de andere. Als voorbeeld geeft ze het initiatief Fruits du Mer, plastic vissen en ermee breien.

Samenwerken en burgerfora rond items in de wijken zijn belangrijk. Gwen begrijpt niet waarom het Oude Noorden en de Agniesebuurt een verschillende wijkraad hebben. Burgerparticipatie gaat over meer. Hoe is het wonen ingericht? Heeft elke wijk de basisvoorzieningen? Volt kijkt anders naar klimaat en onderwijs. We moeten de stad herinrichten naar haar bewoners toe.

Europees denken maar lokaal doen. Burgerinitiatieven bevorderen staat centraal. ‘Ik ben naar lokale organisaties gestapt. Wat kan de gemeente voor je doen. Hoe kunnen we als politieke partij helpen?’

Voorzieningen moet je ook clusteren. ‘Hoe kan je torens zetten in een Euromastpark? Hoe ziet het reizen eruit voor een moeder met kinderwagen?’ ‘Het initiatief van de ANWB om fietsen op te knappen en gratis weg te geven vindt Volt geweldig’ brengt bestuurslid Rik Roosenstein in die ook aanschuift.

Gwen ziet veel in een wijkcoach nu een experiment in Hoogvliet. Hij komt uit de wijk en weet wat er omgaat. Wat onderscheidt Volt? ‘We willen leren van andere Europese steden en willen de resultaten en behoefte van Rotterdam naar het Europees parlement brengen.

Interventies moeten er zijn op alle overheidsniveaus. In alle Europese landen hebben we gelijkgestemden en spelen dezelfde problemen. Volt wilt Europa als eenheid herstructureren en andere regels laten gelden.


Theo Coskun

Theo woont al 46 jaar in de Agniesebuurt. Hij is een oude rot in de politiek.’ 8 jaar jonger dan Biden’ grapt hij. 12 jaar lang zat hij in de gemeenteraad, daarna 4 jaar was hij portefeuillehouder in Charlois, vervolgens 4 jaar vicevoorzitter in de gebiedscommissie Noord en tenslotte werd hij in 2018 wijkraadslid in de Agniesebuurt.

Hij zet zich in voor Duimdrop, armoede achter de voordeur en voor een ZOHO plan dat aan bewonersbelangen recht doet. Hij is lijsttrekker van de SP en hoeft in tegenstelling tot  velen zelf geen politieke carrière meer te maken. ‘Als je een half uur D66er geworden bent, wordt je staatssecretaris.’ klaagde een enthousiaste Rotterdammer tegen hem, ‘terwijl we juist behoefte hebben aan ouderwetse politici zoals jij!’

Theo gaat weer in de gemeenteraad omdat hij vindt dat er veel anders kan en beter in Rotterdam. De 45 gemeenteraadsleden zijn het hoogste orgaan, maar gedragen zich als een klankbordgroep. De glossy ambtelijke stukken steken hen de ogen uit. Het komt erop aan te gaan kijken en luisteren hoe het werkelijk is.

De gemeenteraad moet een visie hebben. “Je gaat toch niet de Burgemeester Roosstraat slopen, een gemeenschap uit elkaar trekken om als gemeente te cashen. Het kan ook anders, zie wat er met de Teil is gebeurd, bewoners die zelf hun huizen beheren.” Het ZOHO masterplan ligt zonder de beloofde bewonersinspraak plotseling bij de gemeenteraad. Het beloofde ZOHO-beraad met alle betrokkenen daarin, dat is nog steeds niet tot stand gekomen.

De thema’s waarvoor de SP zich sterk maakt zijn wonen, lonen en zorg. De SP wil een andere woonvisie. Minimaal 40% sociaal en maximaal 20% duur. Werk moet lonen, dus iedereen moet minstens een minimumloon van 15 euro krijgen.

Over de financiële afspraken wordt in het masterplan niet gesproken. Alle macht is bij voorbaat weggegeven aan de projectontwikkelaars. Terwijl  het bestemmingsplan nog moet worden vastgesteld. De nieuwe gemeenteraad moet zijn ballen tonen.

Het kan ook anders. Zo komt er wel 30% sociale woningbouw in ZOHO maar het worden hele kleine huizen van 53m2 en dus alleen geschikt voor senioren. Geen doorstroming dus voor gezinnen uit de Agniesebuurt. Als je bewoners vroeg betrekt bij de plannenmakerij dan worden die plannen beter.

Het oorspronkelijke waterplan in de Agniesebuurt is ook ten goede veranderd door bewonersinspraak. De gemeenteraad moet visie hebben en een grondhouding van ‘wij maken er wat van’. Wie is de baas in de stad? De leidende rol van de gemeenteraad kan nog steeds.

Theo wil de matras opschudden. Je moet gaan voor het beste resultaat. Zo zitten in het ZOHO masterplan ook zwakke punten. Bijvoorbeeld wat de plek van de NAS betreft: het is de gemeenteraad die verantwoordelijk is voor de plaatsing van een opvang en niet een projectontwikkelaar. De NAS kan blijven maar dan wel op een plek die de bewoners acceptabel vinden.

Coskun wil in elk geval roering brengen. Rotterdam is een mooie stad maar het kan beter. In de politiek moet je coalities maken met andere partijen rond onderwerpen, over de inhoud dus. 

De thema’s waarvoor de SP zich sterk maakt zijn wonen, lonen en zorg. De SP wil een andere woonvisie. Minimaal 40% sociaal en maximaal 20% duur. Werk moet lonen, dus iedereen moet minstens een minimumloon van 15 euro krijgen.

Vrijwilligers mogen van de SP € 400,00 per maand bijverdienen zonder gekort te worden. Er is veel eenzaamheid en leed achter de voordeur, door Corona nog erger geworden. Dus moet je er het welzijn aan koppelen. ‘


Ryan Vos

Ryan Vos woont op de Walenburgerweg en voetbalde in zijn jeugd bij een professionele voetbalclub. Op zijn 17e speelde hij in het jeugdelftal van Wales (waar zijn moeder vandaan komt ) tegen Malta.

Hij speelde met Daniel James van Manchester United en Harry Wilson van Liverpool. Ian Rush, de legendarische Liverpool spits, was zijn coach. Ryan zat op Thorbecke, school voor topsport. Toen hij het ouderlijk huis verliet was hij 23 jaar en vestigde hij zich in Noord.

Waarom wil hij namens de PvdA in de gemeenteraad? ‘Ik heb als jongentje mijn droom kunnen najagen. Ik gun dat iedere Rotterdammer, maar als je ouders het niet breed hebben is dat lastig. Er is teveel armoede, Rotterdam is een stad van twee snelheden. We zien bijvoorbeeld dat de in wijken waar Rotterdammers het minder breed hebben minder gesport wordt.

Kinderen moeten zichzelf kunnen ontplooien, ongeacht het inkomen van hun ouders.’ Voor Vos speelt de auto een te grote rol in de wijken. De auto’s nemen in Rotterdam de helft in van de openbare ruimte en leggen veel druk op de wijk. Op de Bergweg is het vaak één grote file. Vos: ‘Ik ervaar daardoor minder woongenot.

Soms heb ik het idee dat ik aan het circuit van Zandvoort woon. Het moet daarom minder aantrekkelijk gemaakt worden om door de stad te rijden, daar heb je de ring voor.’ Een ander probleem wat Rotterdammers hun woongenot aantast is het afvalprobleem. ‘Daarom lanceerde de PvdA het plan voor schone straten en veilige wijken.

Voor Vos speelt de auto een te grote rol in de wijken. De auto’s nemen in Rotterdam de helft in van de openbare ruimte en leggen veel druk op de wijk. Op de Bergweg is het vaak één grote file. Vos: ‘Ik ervaar daardoor minder woongenot.

Omdat alle Rotterdammers zich prettig moeten voelen in hun eigen wijk.’ Bij een fijne wijk hoort een goede sociale cohesie. Een instrument hiervoor is de verenigingen. Families uit diverse sociale klassen ontmoeten er elkaar en profiteren van elkaars netwerk.

Dat geldt voor alle soorten verenigingen. Het heeft ook een signalerende functie. Jammer dat verenigingen vaak hun ruimtes verliezen. ‘Aan de ene kant is dat logisch. We hebben een wooncrisis en de ruimte is schaars. Maar het is belangrijk om wijken te bouwen in plaats van alleen woningen en bij wijken horen voorzieningen.’

Te vaak wordt alleen gedacht aan goedkope sportscholen gericht op het individuele, op gezondheid. ‘Het verenigingsleven staat onder druk, we moeten ze helpen om te overleven.’ Ryan heeft sportmarketing gestudeerd, hij is veel bezig geweest met dit soort vraagstukken. Deze expertise neemt hij graag mee de gemeenteraad in.