

Sociale politiek: interview met Kirsten van der Stelt
Wijkraden januari 15, 2025 Joop Bastinck

‘Ik ben vanaf kinds af aan al politiek betrokken geweest,’ verteld Kirsten van der Stelt. Zij is sinds augustus 2023 wijkraadslid van het Oude Noorden. We praten over de plannen voor 2025, zo heeft Kirsten ervoor gezorgd dat 2025 het ‘jongerenjaar’ is.
Kirsten is al een lange tijd lid van D66, maar het werd volgens haar tijd om ‘niet alleen een passief lidmaatschap te hebben, maar zich ook actief in te zetten’. Ze was van mening dat ze op wijkniveau de meeste ‘directe impact’ kon hebben. ‘Als je je echt ergens in vastbijt, kan je echt ergens verandering in brengen, al verschilt dit per onderwerp.’ Na ruim een jaar in de wijkraad gezeten te hebben, merkt ze dat verkeer- en omgeving gerelateerde onderwerpen heel lastig zijn om grip op te krijgen als wijkraadslid. ‘Dit soort onderwerpen zijn heel stadsbreed georganiseerd.’ Hierom is Kirsten meer bezig met sociale onderwerpen, zoals armoede of jongeren.
Op de vraag welke prestatie Kirsten het trotst op is als wijkraadslid, hoeft ze niet lang na te denken. Afgelopen september heeft onder anderen Kirsten, een informatieavond georganiseerd over de financiële hulpmiddelen die beschikbaar zijn in Rotterdam. Zo kregen mensen in een lastige situatie, alle essentiële informatie in één avond te horen. De thema-avond begon met een gratis diner. ‘Dit soort initiatieven brengen mensen bijeen, dit zorgt voor harmonie in de wijk.’ Kirsten kreeg veel positieve reacties van bewoners over deze thema-avond. Harmonie in de wijk creëren is voor haar dus erg belangrijk.
Jongerenjaar
Uit een vorig interview met Noorderzon 010 blijkt dat ze jongeren ‘nog meer ruimte wil geven om zichzelf te ontplooien’. Dat 2025 het jongerenjaar geworden is, komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Samen met SOL en de gemeente wil Kirsten in de wijkraad dingen voor jongeren organiseren. Het jongerenjaar start met een thema-avond. ‘Deze bijeenkomst in februari wordt samen met de jongeren uit de wijk vormgegeven.’
Verder wordt in het jongerenjaar ook een ‘adviesraad’ gemaakt met jongeren. Hier wordt met de jongeren besproken wat er qua evenementen of beleid moet gebeuren in de wijk. Kirsten hoopt hiermee aan jonge mensen duidelijk te maken wat de wijkraad allemaal doet. De wijkraad mist, volgens haar, momenteel nog wat diversiteit.
Door jongeren bewust te maken van wat de wijkraad doet, hoopt ze andere politiek betrokken jongeren enthousiast te maken voor de wijkraad. ‘Stel je vooral verkiesbaar!’ Ze is namelijk van mening dat de wijkraad een betere afspiegeling van de wijk moet zijn. Verder is Kirsten, samen met de andere wijkraadsleden, ook verantwoordelijk voor de goedkeuring van bewonersinitiatieven.
Dit wil ze ook meenemen naar het jongerenjaar, zodat ook jongeren meer gaan organiseren. ‘Er is gewoon een pot geld voor in de wijk. Je kan gewoon initiatieven indienen en toffe dingen organiseren!’ Kirsten wil zich in de toekomst blijven inzetten voor de stad. Ze wil zich ‘sowieso op wijkniveau, maar wie weet ooit voor de gemeente’ blijven bezighouden met de stad een fijnere plek te maken.