Aan het Wilgenplantsoen ligt een bouwblok waarvan een deel in het verleden is gesloopt. Inmiddels is er al langere tijd op deze locatie een... Architect Koos Kok

Aan het Wilgenplantsoen ligt een bouwblok waarvan een deel in het verleden is gesloopt. Inmiddels is er al langere tijd op deze locatie een oud en stenig speelveldje. De bedoeling van architect Koos Kok is om dit bouwblok weer aan te helen naar zijn oorspronkelijke vorm.

Hiervoor werd hij benaderd door de Gemeente Rotterdam. Kok zou graag waarde willen toevoegen aan het plein door middel van woningen een groene binnentuin. Begin april werd de directe omgeving ingelicht. De nieuwe woningen worden samen met de nieuwe bewoners ontwikkeld: een samenbouwproject. Men noemt dat een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

De architect initieert een project en richt vervolgens een vereniging van opdrachtgevers op. De potentiële kopers worden er lid van. Beschouw de architect als de hoeder van de kudde. Hij neemt de leden van de vereniging mee in het proces. Kok is verantwoordelijk voor de buitenkant van het gebouw en de fundering, de gevel en de draagconstructie.

De kopers bepalen het ontwerp van de binnenkant en de plattegronden van de woningen. Het wordt samen bouwen met een groep mensen. Op 18 april om 16:00 uur worden het bouwblok en de binnentuin getoond op de ontdek je wijk-markt op het Snellemanplein.

Woningen van kwaliteit

Het heeft 3 jaar geduurd voordat Kok het vertrouwen kreeg dat het een haalbaar initiatief werd. De hoge kosten van de grond speelden hierbij een grote rol. Maar deze barrière lijkt inmiddels verleden tijd. Er liggen plannen voor elf eengezinswoningen rond een idyllisch hofje.

De woningen zijn breed maar niet diep waardoor ze een geweldige lichtinval krijgen. De grootte van de woningen ligt tussen de 100 en 147m2. De vijf woningen aan de kant van het plein worden vier etages hoog. De zij-woningen aan de Vlethoek en de Vijlkapperstraat krijgen drie etages.

Op de eerste verdieping komt de woonkamer, de bel-etage. De woningen scharen zich rond de binnentuin en hebben allen een privé terras. Ze krijgen hun eigen groene binnenwereld. De architect zit met de mensen zelf rond de tafel. Hij begeleid het proces en helpt de toekomstige bewoners met hun eigen woningindeling. Bij een samenbouwproject (CP) is er dus meer vrijheid en de mogelijkheid om kwaliteit te realiseren.

Met ontwikkelaars krijg je dat nooit voor elkaar. CPO’S werken dus op een andere manier. Ze zijn niet afhankelijk van een aannemer die het financiert. De leden doen zelf een aanbetaling, waarmee het project uitgewerkt kan worden. Het wordt een prachtig gebouw op een mooie plek aan het park. De panden krijgen ronde hoeken en grote ramen op de bel-etage.

Net zoals de ronde hoeken van de bestaande woningen aan de Zwaanshals. Er wordt oranjerode steen gebruikt en geglazuurde steen die aansluit op de oudbouw. De woningen zijn niet historiserend maar zitten vol kleine verwijzingen die ze passend maken in de omgeving.

De koperkleurige aluminium raamkozijnen geven het bouwblok een warme uitstraling. ‘Het complex is te mooi voor het Oude Noorden’ wordt er gefluisterd. De woningen liggen bij de Rotte, het hippe Zwaanshals, het Kinderparadijs, gezellige sociale woningbouw. Prijzen vanaf €435.000 tot globaal €500.000 (100 m2) en rond de €700.000 voor de vierlaagse woningen (147 m2).