Veel bewoners van Liskwartier en Bergpolder willen best investeren in een duurzame woning. Maar wat is er mogelijk en hoe pak je het aan?... Duurzaam wonen

Veel bewoners van Liskwartier en Bergpolder willen best investeren in een duurzame woning. Maar wat is er mogelijk en hoe pak je het aan?

Je kunt geen krant of tijdschrift openslaan of het gaat over de klimaatcrisis, stijgende energieprijzen en wat we er met z’n allen aan moeten en kunnen doen. Voornemens zijn er genoeg. Zo is de bedoeling dat we, ook in Bergpolder en Liskwartier, minder energie gaan gebruiken, van het gas afgaan en zuiniger met water omspringen.

Prima plannen, maar hoe realiseer je dat in een wijk die voornamelijk bestaat uit woningen uit de jaren dertig? De woningen in onze wijk zijn gebouwd in een tijd waarin gewerkt werd met (niet-geisoleerde) steenmuren, enkelglas en kolen- of gaskachels (in menig appartement vind je nog de bijbehorende marmeren schouwen).

Eigen plan
Ariane Lelieveld bewijst dat er veel mogelijk is. Zij nam haar appartement aan de Schieweg in 2021 grondig onder handen. Haar woning maakt deel uit van een vereniging van eigenaren (VVE) met 72 appartementen. De VVE dacht al langer na over het verduurzamen van het complex, maar de plannen bleken voor een meerderheid te ambitieus.

Ariane besloot toen haar eigen plan te trekken. Dat kon ook makkelijk gezien haar achtergrond. Ze is opgeleid als bouwkundige en heeft een opleiding Architectonische Vormgeving gevolgd aan de Willem de Kooning-academie. Bovendien werkt ze sinds 2018 bij de gemeente Rotterdam als adviseur duurzaamheid en energiebesparing.

De laatste snufjes
Ariane’s appartement is aan de buitenkant ongewijzigd gebleven, maar binnen is alles op de schop gegaan en zijn de laatste snufjes toegepast. De buitenmuren zijn aan de binnenzijde voorzien van een dik isolatiepakket. Allerlei leidingen, en daarmee geluidslekken, zijn verdwenen. Door het hele huis loopt nu gloednieuwe elektra.

Ariane vertelt dat ze in haar huis maar twee elektragroepen had. De radiatoren zijn verdwenen en vervangen door plafondverwarming. Door de uitstekende isolatie en kierdichting komt er geen tocht naar binnen. Ariane: “Alles is luchtdicht, daarom is het hele huis voorzien van een balans-ventilatiesysteem. Sensoren houden de hoeveelheid fijnstof, CO2, temperatuur en luchtvochtigheid bij.”

Gas heeft ze niet meer. In de techniekruimte staat een lucht-water warmtepomp. Deze onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Die warmte wordt omgezet in energie. En in de voorkamer staat als klap op de vuurpijl, ook nog een zogenoemde Hydraloop. Ariane: “Het apparaat vangt het douchewater op, filtert het en met dat water spoel ik de toiletten door.”

Ariane heeft er wel wat voor moeten doen. Haar spullen gingen in de opslag en zelf is ze een tijdje ergens anders gaan wonen. “Ik ben in februari 2021 m’n huis uitgegaan en heb een paar maanden in een camper gewoond.” Ook loopt zo’n verbouwing flink in de papieren.

Hulp bij verduurzamen
Je kunt gratis hulp en advies over het verduurzamen van je woning vragen bij de Woonwijzerwinkel. Tot 1 december 2022 kunnen duizend huiseigenaren in

Rotterdam gratis gebruik maken van de ‘Power voor je huis-service’, zie www.woonwijzerwinkel.nl.
Ook kun je voor advies en praktische tips voor energiebesparende maatregelen een mail sturen naar duurzaamheidswinkel@rotterdam.nl.

Daar staat tegenover dat de waarde van haar huis enorm is verhoogd, het comfort is vergroot en dat de verbouwing een minder hoge energierekening oplevert. “Ik schat dat ik rond de € 50 en € 60 euro per maand uitkom. En in de toekomst hoop ik mijn stroomverbruik met zonnepanelen te compenseren.”

Voor VVE’s (groot en klein) die willen verduurzamen zijn er diverse subsidies en leningen. Neem eens een kijkje bij de ‘Subsidiewijzer Rotterdamse VVE’s’ op www.vve010.nl.

Als kleine VVE (maximaal zeven appartementen) kun je van de gemeente Rotterdam een subsidie krijgen om je pand te isoleren. De subsidie loopt tot 31 oktober 2022. Meer informatie op: duurzaam010.nl/subsidie.

Ook voor advieskosten is subsidie mogelijk. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je subsidie aanvragen voor advies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur. Ook een gratis oriënterend gesprek is mogelijk. Zie: www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer.

Ook kleine ingrepen kunnen al een bijdrage leveren, zoals op een simpele manier zorgen voor waterbesparing. Heb je een regenpijp aan de buitenzijde van je pand, dan kun je via Het Regent Tonnen, hetregenttonnen.nl, een mooie houten of kunststof regenton aanschaffen. Het waterschap en Rotterdams WeerWoord nemen de helft van de plaatsingskosten voor hun rekening. Zo hoef je je je (gevel) tuin niet te sproeien met schoon leidingwater.

Meer informatie over verduurzaming van je woning of appartement kun je lezen op: duurzaam010.nl en verbeterjehuis.nl.