We lopen door de Agniesestraat tussen de perscontainers en de bewoners opslag. De vervuilde aarde en het oorlogspuin worden via een lopende band naar... Funderingsherstel, ondergronds bouwen

We lopen door de Agniesestraat tussen de perscontainers en de bewoners opslag. De vervuilde aarde en het oorlogspuin worden via een lopende band naar buiten gebracht. Verderop zien we fase 2, het aanbrengen van de perspalen die tot 27 en 28 meter diep gaan.

Je krijgt als het ware een gebouw onder het gebouw. Het bouwteam onder leiding van Jan heeft al zo’n 100 ondergrondse constructies gemaakt. Als we afdalen naar de gestabiliseerde vloer, zien we de grote scheuren in de muren resultaat van de voormalige verzakking.

Vóór de riolering en stadsverwarming wordt aangelegd dient het funderingsherstel te gebeuren. Zwaar verkeer en betonmixers gaan dan door de straten.

Het hele funderingsherstel in de Agniesebuurt gebeurt door een team van 20 man. uit de arbeidsvitaminen muziek blijkt dat ze het echt naar hun zin hebben. Hun prestatie lijkt wel op een sprookje. De vloer wordt op conische wijze gestabiliseerd. We zien verderop fase 3, het leggen van de vloeren en de stapel balken gevuld met piepschuim.

Onder de vloeren komt isolatiefolie en beton. In fase 4 wordt het plafond geïsoleerd en afgesloten met gipsplaten. Er komt een nieuwe ventilatie en de elektriciteit wordt vervangen. Er wordt gewerkt met brandvertragend materiaal. De woningen van Havensteder worden zonder huurverhoging verduurzaamd en super geïsoleerd. De bewoners zullen het merken aan hun energierekening.

We nemen afscheid van de harde werkers en maken nog kennis met een jongedame die de funderingsploeg begeleidt. ‘Er moeten meer vrouwen de bouw in’ glimlacht ze zelfverzekerd.