De informatiemarkt in het Klooster rond de diverse bouwprojecten in het Oude Noorden werd druk bezocht en was tegelijkertijd één en al gezelligheid. We... Informatiemarkt Oude Noorden

De informatiemarkt in het Klooster rond de diverse bouwprojecten in het Oude Noorden werd druk bezocht en was tegelijkertijd één en al gezelligheid. We botsen op Attenders een samenwerkingsprojecten tussen openbare werken en kunstenaars. Ze namen de Benthuizerstraat onder de loep met het oog op een artistieke identiteit met eigen kleurstelling.

De Duurzaamheidswinkel nestelt zich naast VVE 010 die handvatten geeft om VVE’’S weer te activeren. ‘Thuis waar ik woon’ is een fantastisch boekje dat alle kunstwerken in Noord onder de aandacht brengt.

Een aanrader voor € 8,00. Onze aandacht wordt getrokken door het voorlopig ontwerp Blommersdijkselaan en Hildegardisstraat. Een sympathiek ontwerp met groene eilandjes en speelplekjes op de koppen.

Het transformatorhuis wordt vervangen en vindt een bescheiden plekje in een parkeervak. Het vervangen van de riolering in de Hooglandstraat voor de nieuwbouw leidde tot een totaal aanpak.

Er komen 12 bomen die wat kunnen betekenen voor de galm in de smalle straat. Ook vóór het van der Ploeghuis komen 12 heel gevarieerde bomen. Ze zullen het beter doen omdat ze in het groen komen te staan.


Havensteder pakt door

Blikvanger is de Hartenrust Flat die bestaat uit 17 eengezinswoningen en 29 seniorenappartementen, alle in de sociale woningbouw sfeer, een pluim voor Havensteder. Niet alle eigenaren in de Hartenruststraat zijn er gelukkig mee. De oplevering wordt verwacht eind 2022.

Havensteder zet door met diverse verspreide complexen die in totaal 62 woningen tellen en 14 bedrijfspanden. We zijn onder de indruk van de totale hoeveelheid fundering projecten die de corporatie onderneemt. In de Vinkenstraat komen 43 duurzame sociale woningen, 20 maisonnettes en 23 appartementen. In 2022 worden ze opgeleverd.


Ruivenstraat heerlijk

Woonstad creëert 20 maisonnettes met tuin in de sociale sfeer in de Ruivenstraat, een plaatje. We krijgen een lesje over het grondwaterpeil.

Dit is niet gelijk aan het standaard peil van de Rotte. Het is afhankelijk van de aangebrachte grond, van lekkende riolen of kelders die worden leeggepompt.

Gelukkig wordt alles door de gemeente gepeild met een hele reeks peilpunten. Geïnteresseerd? Ga naar www.rotterdam.nl/wonen-leven/grondwater.

In plaats van het oerlelijke kantoorgebouw aan de Noordsingel dat nu is gesloopt, komen 57 woningen in de middeldure huur ( € 800 en € 1200 huur ). De woningen variëren van 50 tot 110 vierkante meter. Op een groot bord prijkt de nieuwbouw Correct, net een schip. Momenteel wordt de asbest verwijderd. In oktober start de sloop.

Eind december zijn ze klaar met het slopen van het bovengedeelte. Eind 2023 wordt de oplevering verwacht. Mogelijke tegenvaller kunnen de oude palen zijn .

Formido kleinschalige verrassing

Verrassing is het Formido Gebouw dat behouden blijft, er komt een doorgang naar het binnen gedeelte dat wordt gesloopt en getransformeerd in een prachtige binnentuin. Begin 2022 wordt hiermee gestart.

Aanvulling op het bovenstaande stukje over de Formido, vanuit het perspectief van de bewoners

Willem Veenstra wil bewonersbetrokkenheid

We hebben een interessant gesprek met Bergweg bewoner Willem Veenstra. Willem heeft bezwaar tegen de voorgenomen plannen van woningbouw op de Formido locatie. Men licht de hand met de bestemmingsplanregels. Normaliter mag je pas bouwen op 1,5 meter van de erfgrens.

Langs Veenstra’s tuin wordt een muur gebouwd van 7,20 meter. Hiervoor moet er een appelboom en een leiboom van 150 jaar gerooid worden. Ook zijn buren krijgen een muur van 6,20 meter voor de kiezen.

De buren aan de overzijde hebben een zelfde probleem. De ramen van de nieuwbouw komen aan de binnenzijde en monden uit op een pad van 6 meter dat zicht geeft op Veenstra’s tuin. Met hun schoonzoon architect, trekt Willem naar de bezwarencommissie.

Voor met de bewoners gepraat werd, was alles al in kannen en kruiken. Al staan ambtenaren en politici kritisch tegenover het plan, de wethouder heeft er lak aan. Hij beroept zich op de kruimelregeling waarmee hij het bestemmingsplan kan negeren. Als er maar gebouwd wordt.

Willem de Kooning
Veenstra die een hele leuke groentezaak had in het Liskwartier woont in het geboortehuis van Willem de Kooning. Vader de Kooning liet de woning bouwen. Hij had een florerende hoeden en paraplu’s winkel aan de Westersingel en opende zelfs een tweede zaak. Zoon Willem de beroemde schilder verhuisde naar de Zaagmolenstraat waar hij zijn atelier had in een keldertje.

Oneerlijk
Wat Veenstra vooral stoort is de oneerlijkheid. Er wordt geen rekening gehouden met de burger. ‘We werden geïnformeerd als alles al vast lag.’ De nieuwe bewoners komen in de Keulse pot van Piggelmee te wonen. De huizen zijn piepklein. Ze hebben een slaapkamer en wc en douche boven.

De woonkamer is 8 meter diep. Er zijn alleen ramen aan de voorkant. Tussen de huizen ligt een 6 meter breed straatje met zicht op de tuin van Willem. De prijs is €495.000,. Willem koestert zijn tuin vol vogels en vleermuizen. De forse esdoorn slurpt wekelijks 200 liter water op, een zegen voor de aanpalende souterrains.

Stadsambassadeur
Veenstra is ook stadsambassadeur. Hij geeft rondleidingen in het Oude Noorden, het Liskwartier en het Leuvehaven gebied. ‘Wist je dat de Bergweg vroeger de Zeedijk heette? Het was hier allemaal watergebied waarop in 1100 de boten voeren van Keizer Adrianus. Hillegersberg lag op een heuvel. Met een pontje kon je het kanaal aan de Gordelweg oversteken.

Duizenden vrachtwagens met aarde zorgden voor de bodem waarop Schiebroek werd gebouwd. Die stadswandelingen brengen bewoners bij elkaar, ze leren elkaar kennen. Elke deelnemer krijgt een boekje met unieke historische foto’s. Willem toont ons een impressie van zijn tuin na de bouw zonder de historische bomen. Het doet hem pijn.

We nemen afscheid en bewonderen nog de Hongaarse gobelin met steigerende paarden in de ontvangstruimte. Willem neemt ons nog mee naar een creatie van de Laurenskerk met duizenden lucifers en sfeervol verlicht.

‘Mijn vriend heeft dit in elkaar gezet.’ Rotterdammers in hart en nieren.