Wijkbeheerder Ricardo Wooning ontdekte Steef van Aalst, geboren en getogen op de Zaagmolenkade. Havensteder knapte de gevels op in de Zaagmolenstraat van nummer 20... Meer leefbaarheid met kunst

Wijkbeheerder Ricardo Wooning ontdekte Steef van Aalst, geboren en getogen op de Zaagmolenkade. Havensteder knapte de gevels op in de Zaagmolenstraat van nummer 20 tot en met nummer 60. De oorspronkelijke historische baksteengevels die wit geverfd waren, kregen weer hun oude look terug.

Ricardo noemde de witte gevels DDR uitstraling. Mooie gevels maar er moest ook wat gebeuren met de ramen van de berging. ‘Deze keer geen historische foto’s meer. We leven in het Oude Noorden van nu.’ Steve bleek niet alleen beletteraar te zijn maar ook rasartiest. Hij ontwierp schitterende vreemde vogels die je verwonderd aankijken. Je kan ze bewonderen op de nummers 132 en 38.

Nummer 132 toont vogels in paars, geel en oranje. Het geheel heeft een Keith Haring look.

Nummer 38 laat een beest zien op lange poten in geel , groen en zwart. Het beest volgt je met de ogen. Onder aan het schilderij staat: aangeboden door de Havensteder wijkbeheerders. Als we ook nog eens de prachtige gevel van het Aardappelhuis nummer 66 bekijken, een staaltje van geslaagde renovatie , dan contrasteert dat wel erg met de particuliere panden. Jammer dat er zo weinig controle is op achterstallig onderhoud.

Kunstzinnige portieken

Naast de bergingen wil Havensteder ook meer doen dan portieken sauzen. De portieken moeten zorgen voor meer leefbaarheid door het leggen van contacten met kunstenaars. Voor bewoners moet een thuis gevoel gecreëerd worden. Ze worden dan meer betrokken, letten op elkaar en zoeken dan zelf oplossingen.

Het is belangrijk dat bewoners bij elkaar langs gaan als er wat aan de hand is. De artistieke portieken worden in de planning gevolgd door muurschilderingen gekoppeld aan enkele kopgevels. Ricardo spreekt met bewondering over het Kinderparadijs dat met kinderen vanaf 4 jaar educatief en creatief bezig is. Kinderrijke portieken krijgen ook een eigen look.  

Steef van Aalst, de kunstenaar is geboren op de Zwaanshalskade. Als kind sloeg hij al aan het tekenen. Vogels waren zijn obsessie. Steef werd beletteraar maar ontdekte al gauw zijn artistieke talent. Op diverse bergingen bracht hij vreemde vogels aan, schilderingen met dubbele bodem. ‘Zijn we niet allen vreemde vogels voor elkaar?

Toch is het belangrijk samen te werken en elkaar te ontmoeten’, zegt Steef. Hij verwacht binnenkort een opdracht rond de te vernieuwen speelplek op de Zwaanshalskade.