

Nieuw beheer Jan van der Ploeghuis: Woonstad
Wonen januari 14, 2025 Joop Bastinck

Het beheer van het Jan van der Ploeghuis is vanaf 1 oktober overgenomen door Woonstad. Voorheen zorgde Woonbron voor het bestuur van het gebouw dat in 1988 in opdracht van Woonstad gebouwd is. Doordat het pand van Woonstad, beheerd werd door Woonbron, ontstond er een ingewikkelde situatie. Er ontstonden discussies over welke corporatie welke taak had.
Ook voor de bewoners was het niet duidelijk welk bedrijf welke verantwoordelijkheden had. ‘Bewoners werden van het kastje naar de muur gestuurd. Op grond hiervan hebben Woonbron en Woonstad besloten deze ingewikkelde constructie op te heffen. Zo heeft Woonstad ervoor gekozen het gebouw weer volledig zelf in beheer te nemen,’ vertelt Diana Dirkzwager in een interview.
Diana is teamleider sociaal beheer Noord/Oost van Woonstad. Ze zit samen met Bradley Dijk, de nieuwe intensief beheerder van het Van der Ploeghuis, om de vragen van het interview te beantwoorden. ‘Woonstad wist vanaf eind 2023 dat ze het Jan van der Ploeghuis weer gingen beheren.’ Sindsdien is Diana Dirkzwager in gesprek gegaan met huurders, de wijkmanager en wijkagenten. ‘Met al die verschillende verhalen die je dan krijgt, heb ik besloten dat een intensief beheerder nodig is.’ Dit omdat de leefbaarheid van het complex volgens haar onder druk ligt.

Intensief beheer
Bradley Dijk, de intensief beheerder, zit 36 uur per week in het Van der Ploeghuis. Het is een persoon waar bewoners hun zorgen of wensen kunnen uiten. Hij houdt zich bezig met de leefbaarheid van het complex. Ook helpt hij de beveiliging, die daar sinds kort rondloopt, met de leefregels handhaven. Het roken in het atrium is bijvoorbeeld lange tijd gedoogd, maar sinds kort worden mensen hier weer op aangesproken.
De beveiligers van Beveiligersloket lopen op onregelmatige tijdstippen rond. Dit doen ze zodat de overlastgevers van te voren niet weten of er beveiliging aanwezig is. Het complex heeft al jaren last van ‘mensen die daar op een laat tijdstip niet horen’. Het is een binnenruimte met een glazen dak, waardoor het geluid door de ruimte galmt. Dit zorgt voor geluidsoverlast. Soms gaat het verder dan overlast en ontstaan er situaties waar de bewoners zich onveilig voelen.

Hierdoor wil Woonstad camera’s gaan plaatsen in het complex. ‘Op elke verdieping komt wel een camera. Vanaf begin 2025 worden ze geplaatst,’ aldus Diana. Omdat de leefbaarheid volgens Diana onder druk staat in het complex, wil ze het gevoel van veiligheid terugbrengen.
‘Een belangrijk deel van leefbaarheid is het gevoel van veiligheid. Met Bradley als intensief beheerder, de beveiliging die nu rondloopt en de camera’s willen we het veilige gevoel weer teruggeven aan de bewoners.
’ Dit soort maatregelen durft Woonstad te nemen, maar voor andere keuzes wil de wooncorporatie input van de bewoners. Er zijn vanaf januari ‘op grote schaal achter-de-voordeurgesprekken’. Hierin wordt er met de huurders bijvoorbeeld besproken of er wel of geen bankjes moeten staan in het atrium, of hoe de nieuwe achteruitgang gebruikt moet gaan worden.
De bewoners kunnen stemmen of deze deur straks een standaard in- en uitgang is, of dat het enkel een nooduitgang wordt. Woonstad vraagt iedereen zo veel mogelijk input te geven. Ze willen de nodige veranderingen namelijk samen met de bewoners doen.