Pension Almonde in de Almondestraat in de Agniesebuurt is niet meer. Alleen een lege straat met gekleurde muren en beveiligingscamera’s van de nieuwe eigenaar. ... Pension Almonde krijgt follow-up

Pension Almonde in de Almondestraat in de Agniesebuurt is niet meer. Alleen een lege straat met gekleurde muren en beveiligingscamera’s van de nieuwe eigenaar.  Nadat de 52 sociale huurwoningen van Havensteder in de Almondestraat waren ontruimt  t.b.v. sloop en nieuwbouwplannen, kwam de hele Almondestraat van eind 2019 tot april 2021 in beheer van Stad in de Maak als experiment om de stad toegankelijk te houden.

Er woonden moderne stadsnomaden, mensen die tussen wal en schip vallen op de woningmarkt. Laagdrempelige buurtinitiatieven kregen er een kans. Fysiek is er niets meer van Pension Almonde over.  Gelukkig is er zeker wel een impact: de research die er gedaan werd, zowel als kunstproject als academisch.

De aandacht die er kwam voor de stadsnomaden en de impuls die dit gaf aan het politieke en maatschappelijk debat. Talloze stadsnomaden kwamen en gingen. Er woonden en werkten mensen en er ontstonden lokale netwerken.

En niet te vergeten ontstonden er tal van initiatieven zoals de Keju Kitchen, de kiosk, het Pension zelf, de exposities en talloze evenementen.

Slopera
Verder was er natuurlijk de drukbezochte Slopera in de Almondestraat, die als onderdeel van de Operadagen een statement maakte tegen speculatie en het grootkapitaal.

In corona tijd verzorgden de Almondenaren ook voor noodhulp en gedeelde ruimte en buurtvoorzieningen in de plint. Dit moest Stad in de Maak toch voortzetten op een nieuwe plek? Al was het maar om de vraag te beantwoorden: is het pension verplaatsbaar?

Een deel van de bewoners van pension Almonde verhuisde mee naar twee straten in Vlaardingen. Een rustige woonwijk met jaren 30 woningen op 15 minuten metro-afstand van het centrum van Rotterdam, Stad in de Maak en de Stadsnomaden gaan de stad uit in ruil voor meer wooncomfort en groen.

Na het verlies van pension Almonde is er één voorwaarde: Stad in de Maak laat iets blijvends achter in de wijk, zodat de herinnering aan dit nieuwe pension ook na de sloop achterblijft in de wijk.

Meer over Stad in de Maak: https://www.stadindemaak.nl/