Om de geslaagde verbouwing van de Jensiusstraat te vieren hield Havensteder een receptie voor de betrokken bewoners. Ook de bewoners waar de werkzaamheden nog... Sjieke uitstraling van vernieuwde Witte Panden

Om de geslaagde verbouwing van de Jensiusstraat te vieren hield Havensteder een receptie voor de betrokken bewoners. Ook de bewoners waar de werkzaamheden nog moeten plaatsgrijpen werden uitgenodigd. Ze kunnen dan een indruk krijgen van hoe het er bij hen na de aanpak gaat uitzien.

Voorafgaand aan de receptie praten we met Patrick Buijs, manager realisatie bij Havensteder. Hij vertelt dat organisatorisch bewust is gekozen om eerst de binnenkant en later de buitenkant van de complexen aan te pakken. Patrick werkte in 2010 nog bij PWS en toen was er al sprake van de door bewoners gewenste aanpak.

Er werd gewerkt met 4 jonge architecten, de wens van Havensteder en van de gemeente. Zij brachten enthousiasme en frisheid mee. Welstand bracht enige correctie aan met het oog op de historische belangrijkheid van de panden. De directeur van Dillen beet met zijn speech de spits af. Hij vroeg de bouwploeg om in het middelpunt te gaan staan, dat verdienen ze.

Hij wijst op de strategische doelen van het bedrijf : verduurzaming en vermindering van de CO2-uitstoot. Hij vond de Witte Panden een uitdagende klus.

De jonge architecten konden ze helpen met hun bouwkundige methode. Ze trachten als bedrijf zo veel mogelijk de smaak van de architecten te realiseren.

Hij prees de samenwerking met het enthousiaste Havensteder in de persoon van Lotte. De corona deed hen pijn en leidde tot een uitloop van de financiën. Het bouwteam verrichtte wonderen met asbestverwijdering en werkte in een kleine ruimte. In het 2e kwartaal 2024 zijn de werkzaamheden in alle Witte Panden klaar.

Een duurzame ontwikkeling

Santos directeur ontwikkeling bij Havensteder stelde er prijs op het Oude Noorden als leukste wijk te betitelen met originele bewoners. De inzet van Havensteder was het bezit verbeteren en de woningen gezonder en energiearm te maken. De werkzaamheden aan de Witte Panden gaan goed.

De corporatie doet 20 projecten per jaar en ze krijgt regelmatig klachten van bewoners. Het aantal klachten vanuit de Witte Panden was uiterst gering en dat is te danken aan de sociaal begeleidsters Naomi en Els. Vervolgens kregen we een rondleiding door het aangepakte complex.

Opvallend zijn de opengemaakte galerijen met zwart stalen hekwerk. Het is allemaal veel lichter geworden. De nieuwe gevelbeplating is grijs en de raamkozijnen en deuren zijn goud.

Het geeft het geheel een sjieke uitstraling. De raamkozijnen zijn in gefreesd en krijgen diepte. De asfaltlaag op de galerij is vervangen door grote grijze tegels. De kozijnen van de benedenwoningen krijgen dezelfde uitstraling. Ook het aangrenzende pand is meegenomen. De voorzijde aan de Jensius kant heeft dezelfde sjieke look.

We krijgen heerlijke hapjes geserveerd en een frisdrank. De sfeer is gemoedelijk. Bij je wooncorporatie voel je je als bewoner welkom.