Op de hoek Soetendaalseweg Ruivenstraat worden 52 nieuwbouw woningen neergezet door Woonstad. De woningen zijn bestemd voor politieagente, leraren, zorgmedewerkers, zzp’ers, bewoners die niet... Soetendaalseweg krijgt Nieuwbouw

Op de hoek Soetendaalseweg Ruivenstraat worden 52 nieuwbouw woningen neergezet door Woonstad. De woningen zijn bestemd voor politieagente, leraren, zorgmedewerkers, zzp’ers, bewoners die niet kunnen kopen. Ze kunnen ook niet terecht in de sociale woningbouw en vallen zo tussen wal en schip.

Wethouder Zeegers gaf het startsein voor het project. Dat deed ze door de heistelling te beklimmen en de feestelijke paal in de grond te schroeven. Ze memoreerde de noodzaak om voor deze groepen te bouwen. Dit is stedelijk beleid maar is ook het resultaat van een behoeftepeiling door Woonstad.

Participatie

Bewoners uit de omgeving waren aanwezig op de borrel. In de aanvang waren ze behoorlijk kritisch. Het zijn hoofzakelijk eigenaren die bekommert waren om het esthetisch karakter van de nieuwbouw. Zij bepleitten een historische look die past bij het Oude Noorden en geen doorsnee doos.

Ze werden hier uiteindelijk ook mee gesteund door Welstand. Van in het begin 2022 werden de omwonenden door Woonstad bij het project betrokken, in het kader van een participatiebeleid. Na het eerst teleurstellend ontwerp ging de architect aan de slag.

Aan de ene kant de stedelijke kaders, aan de andere kant de bewonerswensen. De architect ging creatief te werk, had goed geluisterd en maakte er iets moois van.

De bewoners van de Ruivendwarsstraat bepleitten het gebruik van hoogwaardige materialen en een aangepaste verlichting aan de galerij kant waar ook de centrale ingang komt.

Ze vrezen voor het weerkaatsen van het geluid. RIZ bouw wordt de aannemer. Alle palen worden ingeschroefd om overlast voor de bewoners te beperken. Het worden in hoofdzaak 3-kamerwoningen en ook aan aantal 2-kamerwoningen. De prijs ligt rond € 1100 per maand.