Bouwer Waal realiseerde in opdracht van Havensteder in de Vinkenstraat 20 maisonnettes van negentig vierkante meter, met drie of vier slaapkamers en een achtertuin.... Vinkenstraat ruimte voor traditie

Bouwer Waal realiseerde in opdracht van Havensteder in de Vinkenstraat 20 maisonnettes van negentig vierkante meter, met drie of vier slaapkamers en een achtertuin. Ook zijn er 22 appartementen van 52 vierkante meter en één appartement van 67 vierkante meter.

Om de nieuwbouw in de historische wijk te laten passen komen diverse architectonische elementen van de gesloopte bebouwing terug in de nieuwbouw. Als we de Vinkenstraat inkomen ontmoeten we als eerste kunstenaresse Paula en Abdeslam beide lagen aan de basis van de vergroening van de Vinkenstraat.

Zij komen om kennis te maken met de nieuwe buren. We lopen de hal binnen waar straks een bijzonder kunstwerk wordt onthuld. We maken een praatje met Tamya die met haar twee tienerkinderen een mooie maisonnette betrekt. Ze komt uit Hillegersberg maar koos voor deze woning, mooi en comfortabel en in het hartje van de stad.

Ze wil graag haar woning laten zien aan de wethouder. Opzichter Leo is in zijn nopjes. Hij wijst erop dat het hele dak vol zonnepanelen ligt en dat de woningen van het gas af zijn. Aan de achterzijde liggen de woningen van de Schoonoordstraat. Ze hebben grote spandoeken opgehangen waarmee ze protesteren tegen de hele stenige vlakte met schuurtjes.

Het groene binnen gebied met vogels en vleermuizen is weg. Havensteder is hen tegemoet gekomen met het aanbrengen van groene daken op de schuren.

Boosdoener is de gemeente Rotterdam die geen bergingen aan de voorzijde wil. De gemeente wil ogen op straat.

Ook de omvang van de bergingen is reglementair vastgelegd. De Schoonoorders kiezen uiteindelijk voor een positieve benadering.

Ze spreken de nieuwe bewoners aan om samen een groenplan te maken. Blauwe regens bij de schuren, een boompje in de tuin ? Het wordt onderhand heel gezellig. Bewoners maken kennis met elkaar.

Er zijn heerlijke hapjes en hete chocolademelk met slagroom. We spreken Eijsden die komt uit het Oude Zwaanshals. Ze is enthousiast over het licht en de ruimte. Ook Laila met haar drie kleintjes is in de wolken over haar maisonnette en maakt een praatje met Paula.

Wethouder van klimaat, bouwen en wonen, Chantal Zeegers maakt er ruim de tijd voor. In haar speech feliciteerde ze Havensteder met dit knap en uniek stukje werk.

Ook Corné Bok van Maas wijk ontwikkeling en de bouwer Waal krijgen een pluim voor de bijzondere kromming en het fijne detailwerk.

Eindelijk hebben we weer betaalbare en mooie woningen met heel diverse bewoners erin en dat midden in de stad.

Urias Santos Bakker, de projectleider van Havensteder, schetst hoe in 2019 het initiatief werd genomen en 2021 de bouw werd gestart. Het gaat om een combinatie van eengezinswoningen met tuintje en appartementen.

De woningen zijn van hoge kwaliteit, betaalbaar en mooi. Ook hij wijst op de saignante details in witte steen en de bijzondere kleurstelling. De woningen zijn nagenoeg energie neutraal.

Dan komt een uniek moment het kunstwerk van Nina Valkhof, kleurrijke vinken in het groen, wordt onthuld. ‘Ik wilde kleur brengen in de witte cleane omgeving.’

Om me heen zie ik een symbiose van Havensteder medewerkers, oude en nieuwe bewoners die van dit complex en de vruchten plukken en het verder gaan ontwikkelen met elkaar. ’Volgende week gaan we bloembollen planten in de straat !’ Binnenkort is de Wolstraat aan de beurt met dezelfde betaalbaarheid en dezelfde kwaliteit.