Iedere huiseigenaar uit Bergpolder of het Liskwartier heeft ooit post van ze ontvangen: VVE-010. Vaak bevat de envelop een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst rond... VVE-010: een snoepwinkel voor VvE’s

Iedere huiseigenaar uit Bergpolder of het Liskwartier heeft ooit post van ze ontvangen: VVE-010. Vaak bevat de envelop een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst rond het goed beheren van een Vereniging van Eigenaars. Maar wat gaat er schuil achter deze organisatie? En waarom versturen ze post in een envelop van de gemeente Rotterdam? Directeur Frank Peters is zo vriendelijk ons te voorzien van alle antwoorden.

Vanuit de fysieke vestiging van de organisatie, aan de Pleinweg in Rotterdam-Zuid, legt Frank uit hoe VVE-010 in 2009 is opgericht door de gemeente in samenwerking met woningcorporaties. Gemeente en woningcorporaties dragen de kosten van het draaiende houden van de organisatie, waar momenteel twaalf mensen werkzaam zijn.

Doel van VVE-010 is te zorgen dat er zoveel mogelijk gezonde VvE’s in de stad zijn. Maar soms schort het aan het beheer van VvE’s. VVE-010 springt hier dan in om deze VvE’s weer op de rit te krijgen, waarna zij ze overdraagt aan VvE-beheerders in de markt. “Lang niet iedereen weet dit, maar je bent wettelijk verplicht je koopwoning goed te onderhouden”, vertelt Frank. “De gemeente kan hier ook op handhaven, om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.”

Advies
Het op gang helpen van slecht beheerde VvE’s is niet de enige doelstelling van VVE-010. Frank nodigt de woningeigenaren van onze wijk graag uit om met alle mogelijke vragen rond VvE-beheer langs te komen of telefonisch contact op te nemen.

Maar ze bieden nog veel meer ondersteuning voor de VvE die op zoek is naar hulp. “We hebben daarnaast een nieuwsbrief die snel groeit en een website die allerhande informatie bevat. Bovendien kun je ons altijd bellen voor kosteloos advies en we organiseren geregeld webinars.” Een blik op de site laat inderdaad zien dat er elke maand wel een of meerdere gratis webinars georganiseerd worden over relevante thema’s als zonnepanelen of het vergroenen van daken.

“Binnen Nederland zijn er weinig vergelijkbare organisaties zoals wij”, aldus Frank. “In Utrecht, Den Haag en Amsterdam zijn enigszins vergelijkbare initiatieven. De ervaring leert dat wij als Rotterdamse organisatie goed de problematiek in de stad snappen, beter dan wanneer dit landelijk geregeld zou zijn.”

Verduurzaming
VVE-010 is sinds haar ontstaan flink gegroeid en Frank ziet die groei de komende jaren doorzetten vanwege de toenemende aandacht voor duurzaamheid.

“Met name rond verduurzaming zijn we een belangrijk loket en bieden we VvE’s allerhande advies rond bijvoorbeeld isolatie, vervanging van glas en zonnepanelen. Omdat er verschillende subsidieregelingen vanuit de overheid zijn, hebben wij op onze website een subsidiewijzer gemaakt die woningeigenaren helpt om de weg te vinden in het woud aan subsidies en leningen.”

Daarnaast raadt Frank iedereen aan om bij de WoonWijzerWinkel op Heijplaat langs te gaan. “Dit is een regionaal centrum waar je allerhande materialen en apparatuur in werking kunt zien, voordat je besluit dit met de VvE aan te schaffen.” Tegelijkertijd benadrukt hij dat VVE-010 geen belangenbehartiger is. “Daarvoor is VvE Netwerk Rotterdam opgericht. Zij brengen verschillende VvE’s met elkaar in contact, zodat er een netwerk ontstaat waarin men ervaringen kan uitwisselen.”

Maak een plan!
Bij VVE-010 hebben ze al vele VvE’s langs zien komen, in alle soorten en maten. “In Rotterdam is 40% van de huizen een koopwoning en zijn er in totaal 13.000 VvE’s”, weet Frank.
Maar wat is nu de gouden tip die hij elke VvE zou willen meegeven? Waar is het makkelijkst verbetering te behalen?

“Veel VvE’s laten het te veel op zijn beloop en handelen te ad hoc”, aldus Frank. “Mijn advies zou zijn om een langetermijnplan te maken en je hierbij goed te laten voorlichten.” Daar hebben we dan vanaf heden een goede bron voor.