Havensteder pakt 62 woningen inclusief de bedrijfsruimtes aan. Het gaat om de zogenaamde Witte Panden. Aanleiding was de gemeentelijke aanschrijving betreffende asbest in de... Witte panden naar A-Label

Havensteder pakt 62 woningen inclusief de bedrijfsruimtes aan. Het gaat om de zogenaamde Witte Panden. Aanleiding was de gemeentelijke aanschrijving betreffende asbest in de woningen. Havensteder maakt gebruik van de asbestverwijdering om de woningen toekomstbestendig (25 jaar) te maken.

Al de beplating aan de buiten en binnenkant gaat eraf. Er komt nieuwe gevelbeplating en isolatie wordt aangebracht. Ook het dak wordt vervangen en geïsoleerd. Bouwbedrijf van Dillen is begonnen begin februari en plant klaar te zijn eind april 2024. Ze zijn gespecialiseerd in renovatie en transformatie.

Het gaat om 5 complexen in de Tollensstraat, Jacob Catsstraat, Schoonoordstraat, Jensiusstraat en Zaagmolenstraat. Naast goede isolatie komt er betere ventilatie en worden de badkamer, keuken en toilet vervangen. Bergingen en trappenhuis worden aangepakt. De plafonds worden vernieuwd.

De algemene verlichting wordt led verlichting. Er komt drie dubbelglas in de nieuwe raamkozijnen. De bewoners moeten maximaal 20 werkdagen naar een logeerwoning. Hierbij krijgen ze hulp en een ongeriefsvergoeding. De bewoners krijgen het voor de kiezen, maar ze begrijpen dat het nodig is en de moeite waard. We praten met Arjan en Vincent van van Dillen.

Ze leggen er de nadruk op dat voor hen de bewoners centraal staan. Veel voorwerk werd ook gedaan door de communicatiemedewerkers Els en Naomi van Havensteder. Alles is met de bewoners besproken in huisbezoeken. Er werd ook een klankbordgroep opgericht. Vijf architecten werkten aan de plannen die onder invloed van welstand zijn bijgesteld.

Het karakter van de Witte Panden als iconen moest bewaard blijven. Toch krijgt elk pand een eigen kleurstelling. De bewoners kunnen overdag altijd bij hun spullen, behalve als asbest wordt verwijderd of in één dag het trappenhuis wordt gerenoveerd.

Alles loopt volgens schema. De communicatie lijntjes zijn kort. De woningen hebben nu een C en D label maar het wordt een A label !