


Rooklucht, rommel en ongewenste personen; maar vooral een onveilig gevoel. Dat is wat lange tijd heerste in het ‘Jan van der Ploeghuis’, het woongebouw aan de Hooglandstraat met 83 huurappartementen.
Een jarenlange, ingewikkelde constructie tussen Woonstad Rotterdam als eigenaar en Woonbron als beheerder is vorig jaar opgeheven. Woonstad is nu weer verantwoordelijk voor het onderhoud, de verhuur en de veiligheid en krijgt de kans om de rust in het gebouw terug te brengen.
‘Mensen die er niet horen’

‘De leefbaarheid stond onder druk,’ vertelt Diana Dirkzwager, teamleider sociaal beheer bij Woonstad Rotterdam. Het gebouw heeft veel last gehad van ‘mensen die daar op een laat tijdstip niet horen’. De hal is een grote binnenruimte met een glazen dak, waardoor het geluid door de ruimte galmt. Dit zorgde voor geluidsoverlast. Soms ging het verder dan overlast en ontstonden er situaties waar de bewoners zich onveilig voelen. Maar ook niet alle bewoners hadden de leefbaarheid op de eerste plaats staan. ‘Dat willen we aanpakken,’vertelt Dirkzwager.
‘Toen we wisten dat we het Jan van der Ploeghuis weer gingen beheren zijn we in gesprek gegaan met huurders, de wijkmanager en wijkagenten. Nadat ik alle verschillende verhalen gehoord had, heb ik besloten dat het gebouw een intensief beheerder nodig heeft.’
Metershoge bananenplanten
Die ‘intensief beheerder’ is Bradley Dijk. Zijn rol is uniek. Sinds 1 oktober is hij fulltime aanwezig in het Van der Ploeghuis. De deuren van zijn kantoortje staat altijd open en bewoners vertellen hem hun zorgen of wensen. Hij neemt die zo snel mogelijk in behandeling. Ook helpt hij de beveiliging, die daar sinds kort rondloopt, met de leefregels handhaven.

Het roken in het atrium is bijvoorbeeld lange tijd gedoogd, maar Bradley spreekt mensen hier weer op aan. De hal is opgeruimd, zodanig dat wie er nu voor het eerst binnenstapt zich afvraagt wat het probleem eigenlijk was. Het ruikt er fris, de sfeer is ontspannen. Onder het glazen dak van het hoge, lichte atrium zorgen metershoge bananenplanten voor een groene uitstraling. Dat is voor een groot deel te danken aan de eerste maatregelen die Woonstad genomen heeft en aan bewoners die wel het beste voorhadden met het gebouw. Maar wie verder kijkt, weet dat er nog meer nodig is.
Onafhankelijk bureau
De recreatieruimte bijvoorbeeld, die valt nu onder het beheer van Stichting Prasino. Na 1 juli wordt dit experiment geëvalueerd. De wens is dat de recreatieruimte langer open blijft voor bewoners en buurtbewoners voor gezellige, culturele activiteiten en festiviteiten.
En de banden met de Piet Rooversstichting, die al jaren gepensioneerde kunstenaars aandraagt voor een woning in het gebouw, worden aangehaald. Voor veel beslissingen vraagt Woonstad de mening van bewoners. Diana: ‘Wij hebben een onafhankelijk onderzoeksbureau gevraagd met bewoners in gesprek te gaan over hoe zij het wonen in het Van der Ploeghuis ervaren. Wat gaat er goed? Wat kan er beter?’
Bewoners mogen meebeslissen of zij wel of geen bankjes willen in het atrium, en hoe de nieuwe achteruitgang gebruikt moet gaan worden. ‘Woonplezier moet weer voorop staan,’ verwoordt teamleider sociaal beheer de ambitie van de woningcorporatie.
‘Het moet een gebouw worden waarin mensen weer naar elkaar omkijken. We willen zoveel mogelijk van bewoners horen en samen de leefbaarheid verbeteren.’